Agricultura din vestul ţării, afectată de inundaţii şi grindină. Se acordă despăgubiri pentru 4.600 din cele 10.000 de hectare distruse

Data actualizării: Data publicării:
agricultura iarna cald

 

Din cele 12 hectare cultivate cu grâu, porumb şi floarea-soarelui, inundaţiile şi grindina i-au distrus aproape jumătate agricultorului Iulian Chiriţă din comuna Gîrla Mare, judeţul Mehedinţi. „Anul ăsta nu ştim ce o să facem. Ne gândim să luăm credite”, a spus Iulian Chiriţă.

Numai în comuna Gârla Mare inundaţiile au afectat peste o mie de hectare. Grindina care s-a abătut peste comuna Gârla Mare în luna iunie nu a iertat nici cultura de floarea soarelui. Bucăţile de gheaţă au distrus în totalitate plantele, aşa se face că proprietarul nici nu s-a mai obosit să recolteze şi a lăsat cultura aici, pe câmp. Localnicii au cerut primăriei ajutorul de minimis. Mulţi fermieri nici n-au auzit însă de el.

E binevenit la vegetale. Acolo unde fermierii au fost afectaţi e binevenit, chiar dacă nu vor veni banii acum, sunt buni pentru reluarea însămânţărilor de primavară”, a spus Cornel Stroescu, preşedintele Asociaţiei Agricultorilor din Mehedinţi.

Direcţia Agricolă, cea care va împărţii aceste ajutoare, nu are încă o strategie de selectare a cererilor şi aşteaptă lămuriri de la Guvern. Are însă o explicaţie pentru diferenţa de suprafaţă.

”Sunt primarii care nu au trimis nicio suprafaţă calamitată şi acum au venit deja să ceară despăgubiri”, a spus Monica Lungu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Agricultură Mehedinţi.

Pentru a beneficia de banii acordaţi de Guvern, agricultorii trebuie să aibă certificate de producător şi să depună cereri la primărie. În funcţie de culturi, ei ar putea primi ajutoare cuprinse între 250 şi 1.200 de lei pe hectar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri