An bun pentru vinul românesc

Data publicării:
vin pahare

România are anul acesta cea mai mare creştere a producţiei de vin la nivel mondial: 40% mai mult ca anul trecut. Un avans care ne-a adus mai aproape de liderii mondiali ca Italia, Franţa şi Spania, dar care încă nu ne-a făcut intrarea în top 10. Clasamentul este condus de europenii din Vest.

România are o producţie de vin de 4,9 milioane de hectolitri anul acesta, în creştere cu aproape 40% faţă de cel precedent.

Ca să ne facem o idee despre cât de mare este cantitatea de vin produsă în România, am putea spune că toată producția ar încăpea în 640 de milioane de sticle.

Deşi are cel mai mare avans al producţiei de vin la nivel mondial, România se află pe locul al 13-lea într-un top global. Fruntaşa clasamentului este Italia, care produce de zece ori mai mult vin decât România. Pe locul secund este Franţa, iar pe următorul - Spania, potrivit estimărilor de la Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului.

Un român bea în medie doi litri de vin pe lună, adică jumătate din cantitatea pe care o consumă un francez sau un italian obişnuit, arată statisticile. Mare parte din vinul cumpărat este autohton.

Pe mesele românilor se găsește și mult vin produs în gospodării sau comercializat fără acte.

„Estimarea noastra este că 60% din piaţă din totalul producției de vin în România este piaţă nelegală, în acest procent incluzând şi autoconsumul, producție casnică”, spune Ovidiu Gheorghe, reprezentantul patronatului.

Sub 5% din producția de vin dintr-un an se duce la export, estimează producătorii. Cel mai mult vin românesc exportat ajunge pe mesele celorlalți europeni și în China.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri