BUSINESS CLUB. Străinii din agricultura românească

Data actualizării: Data publicării:
cereale lan cu spicuri

Îi conving sau îi forţează pe agricultori să vândă ieftin. Apoi intermediarii exportă recoltele româneşti la preţul pieţei, care este mai mare decât cel de pe ogor. Însă, cu toate că învârt mulţi bani şi au o influenţă uriaşă asupra agriculturii, chiar şi aceşti traderi se străduiesc să aibă profit în România. Unii dintre ei nici nu vor să aibă profit deocamdată.

În ultimii ani, cei mai mari traderi de cereale prezenți în România și-au triplat afacerile, iar influența lor în agricultură a devenit din ce în ce mai mare. Au avut încasari de trei miliarde de euro anul trecut, arată o analiză a Ziarului financiar. Însă în total au înregistrat pierderi de 1,7 milioane de euro.

Chiar dacă vând scump cerealele cumpărate ieftin de la agricultorii români, traderii au cheltuieli mari. În ultimul deceniu și jumătate au investit enorm în infrastructură. Au cumpărat silozurile statului și s-au instalat în porturile de pe Dunăre și în Portul Constanța, de unde pleacă cerealele spre piețele străine. Traderii de cereale și-au dat seama că e o pâine de mâncat în România, așa că au făcut tot posibilul să își ușureze modul în care își derulează exporturile. Acești intermediari sunt conștienți că agricultorii români nu au silozuri și sunt datori față de bănci și fața de furnizori.

„Cine nu are un spațiu de depozitare este obligat să vândă din vară, de la recoltă, pentru că trebuie să își achite dările”, spune un agricultor, Andrei Albu.

„Nivelul la care s-ar putea încheia contracte cu companii multinaționale care exportă cea mai mare parte a produselor se situează la nivelul de 75 de bani, la fel ca anul trecut”, spune un alt fermier, Costel Iancu.

Este un preț mic, dar agricultorii au ajuns sa fie mulțumiți că nu va fi micșorat de recolta bună de grâu așteptată anul acesta: până la 8,3 milioane de tone, cea mai mare cantitate de după Revoluție.

Cel mai mare trader de cereale din România este compania americană Alfred Toepfer, care anul trecut a avut încasări de peste 600 de milioane de euro. Luptă pentru supermație cu un alt gigant american, Cargill. Însă elvețienii de la Ameropa vin tare din urmă. Afacerile lor în România au crescut cu 1000% din 2009 până anul trecut și au ajuns la 400 de milioane de euro.

Cerealele românești exportate de intermediari ajung în Africa, Orientul Mijlociu și sud-estul Asiei. De altfel, pe lânga americani și elvețieni, unii dintre marii traderi din România vin din acele colțuri ale lumii: din Iran, Liban și China. Dar printre marii intermediari se numără și o companie românească, Brise Group, controlată de omul de afaceri Cătălin Bucur din Constanța. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri