Chiar şi agricultura poate fi făcută de pe telefonul mobil

Data actualizării: Data publicării:
grau agricultura digi24

Odată cu noile tehnologii, şi agricultura poate fi făcută de pe telefonul mobil. De la un click distanţă se pot controla rotaţia culturilor, viteza de deplasare a utilajelor de pe câmp şi chiar pauzele tractoriştilor. Este o aplicaţie care poate fi folosită pe telefon, tabletă sau laptop, dezvoltată de doi veri din Olt. Scăderea costurilor este considerabilă. În primul an de folosire a aplicaţiei, cei doi fermieri au făcut economie de 70.000 de euro.

S-a vorbit atât de des despre faptul că românii nu reuşesc să facă agricultură la acelaşi nivel cu străinii care au terenuri în exploatare la noi în ţară încât doi tineri din Olt se încăpăţânează să demonstreze contrariul. Se folosesc în demersul lor de ajutorul tehnologiei. Fiecare mişcare de la ferma lor este monitorizată cu ajutorul unei aplicaţii pe care a creat-o unul dintre ei .

Aplicaţia functionează pe orice dispozitiv mobil conectat la internet.

Fiecare utilaj agricol este dotat cu un dispozitiv GPS care permite transmiterea de informaţii în timp real, astlfel încât fermierul poate să monitorizeze activitate utilajului la orice oră şi din orice loc.

Rezultatele au început să apară după primul an de folosire. Fermierii au reuşit, cu ajutorul tehnologiei, să economisească în primul rând carburant. Asta pentru că tractoriştii nu au cum să susţină un consum mai mare decât cel real din moment ce patronii monitorizează toate drumurile pe care le-au făcut.

Ştefan Stănescu, fermier: „Am reuşit să reducem consumul de motorină cu 70 de tone, de la 330 tone la 260 de tone de motorină anual. Vedem utilajele cum sunt, ce lucrează, consumurile lor, avem evidenţă pe fiecare utilaj”.

În plus, aplicaţia îi ajută pe fermieri să-şi crească producţia la cereale din moment ce pot interpreta imaginilor transmite prin satelit.

Cei doi fermieri au vândut deja aplicaţia şi altor agricultori din ţară. Cer un euro chirie pentru fiecare dispozitiv mobil şi pentru fiecare hectar de teren din fermă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri