Cum a ajuns un profesor de la Consiliul Britanic să cultive cartofi violeți în România

Data publicării:
cartofi

După ce a studiat în străinătate şi a predat limba engleză la Consiliul Britanic, un tânăr s-a făcut fermier. S-a stabilit în satul bunicilor săi, din Bihor, şi cultivă cartofi violet, originari din Peru. Leguma bogată în antioxidanţi şi considerată anti-cancerigenă este de 10 ori mai scumpă decât cartoful obişnuit.

Orădean de origine, Tudor a trăit mulţi ani în Capitală, unde a absolvit o facultate în domeniul ştiinţelor economice. A urmat apoi, un masterat în Afaceri Internaţionale, în Olanda, iar când s-a întors acasă a predat un an limba engleză la Consiliul Britanic din Capitală.

Tudor Şandor, antreprenor: "Eram foarte activ, înconjurat de prieteni, mă implicam în diferite proiecte, dar fără o direcţie clară, experimentam mai multe lucruri şi aşa am ajuns să predau engleză şi la Consiliul Britanic."

În urmă cu doi ani, tânărul de 25 de ani a renunţat jobul său şi s-a întors în Bihor, să facă agricultură în satul bunicilor de care îl leagă multe amintiri.

Maria Sabau, bunica lui Tudor: "Avea trei ani când mergeam cu el la moară unde duceam grâul la panificaţie şi se bucura enorm de mult."

Anul trecut, pe mai bine de un hectar a cultivat 300 de kilograme de cartofi mov din soiul Purple Majesty. I-a cumpărat cu 2.000 de euro de la o persoană care a aclimatizat leguma din Peru la noi în ţară.

Tudor Şandor: "Cartoful mov are o cerinţă mult mai ridicată de apă faţă de cartoful normal, trebuie irigat cel puţin o dată la două zile. A fost un an foarte greu acesta, dar eu sunt foarte mulţumit de rezultate."

În afacere a intrat şi vărul lui Tudor.

Andrei Cotrau, antreprenor: „Nu ştiam ce ne aşteaptă, probabil dacă ştiam, ne gândeam de două ori dacă ne băgăm sau nu, dar se merită."

Cei doi tineri vor să vândă cartofii violet din recolta proprie în restaurante, târguri de profil sau magazine destinate produselor bio. Un kilogram costă între 15 şi 20 de lei, dar preţul este justificat, spune Tudor.

Tudor Şandor: "Are un conținut foarte ridicat de nutrienți, conține foarte mulți antioxidanți și substanța anticianina care se regăsește în coacaze negre și afine, având proprietați anticancerigene.”

Pe viitor, cei doi vor să-şi certifice biocultura şi să extindă suprafaţa cultivată. În plus, vor să pună la punct un sistem de irigaţii, care sa funcţioneze cu ajutorul unor panouri solare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
soia
Agricultorii dau cartofii pe soia
Partenerii noștri