Degeaba căutaţi legume româneşti! Fac bulgarii bani cu ele

Data publicării:
Gruene Woche Agriculture Trade Fair
Foto: Gallup/ Getty Images

Nu mai căutaţi legume româneşti pentru zacuscă! Trufandalele de Oltenia ajung în pieţele şi magazinele din Germania, Austria şi Turcia. Bulgarii trec graniţa şi le cumpără la preţuri mici, le transformă în conserve, iar mai apoi le exportă pe bani frumoşi. Fermierii noştri strâng din buze, dar nu au ce face. La noi sunt puţine fabrici şi nici depozite nu există, unde să ţină marfa dacă nu o dau cu profit.

Şi nu de puţine ori au venit aici bulgarii. Din luna iulie şi până săptămâna trecută, numai Gelu Voinea, un producător din zonă, a vândut 5 tone de ardei capia vecinilor de la sud de Dunăre.

Producătorii se uită cu invidie la vecinii bulgari care scot bani frumoşi de pe urma muncii lor.

Gelu Voinea, producător: „Ei ar procesa marfa cumpărată de la noi din ţară şi ar exporta şi către Germania, Austria. Din câte am auzit Grecia. Turcia. A fost un consătean în Bulgaria, a fost într-un hipermarket şi a observat capia verde, nu coaptă, la un preţ de 6 lei în condiţiile în care din România s-a cumpărat la 2 lei"

Vasile Pencea, administrator la Primăria Izbiceni: „Probabil au fabrici, probabil au unde să o proceseze. Noi în zonă neavând o fabrică de procesare este normal să le vindem lor. Producătorul câştigă tot timpul puţin".

Comercianţii sunt interesaţi de marfa românească pentru că este de calitate bună şi ieftină.

Mustafa Geaner, comerciant din Bulgaria: „Îmi place calitatea şi am prieteni acolo. Sunt băieţi cuminţi. (Şi ce faceţi cu legumele după ce le cumpăraţi din România?) Vând în Bulgaria. Vând aici la depozit en gros. (Ei le procesează?) Acolo fac mâncare pentru iarnă"

În localitatea Izbiceni din judeţul Olt sunt peste 1500 de producători care cultivă legume, în solarii, pe o suprafaţă de peste 600 de hectare. Autorităţile locale susţin că o fabrică de procesare s-ar putea face aici doar printr-un parteneriat public - privat, ei să pună la dispoziţie terenul şi construcţia să fie făcută de o firmă pentru că nu îşi permit altfel.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri