Fermierii primesc de vineri subvenţiile din sectorul vegetal

Data publicării:
recolta

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) a demarat miercuri plata subvenţiilor din sectorul vegetal, urmând ca banii să intre în conturile fermierilor începând de vineri, 24 februarie.

recolta

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii, noul termen este cu patru zile înainte de cel anunţat în urmă cu o săptămână de ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit News.ro.

APIA a anunţat că, începând cu data de 21 februarie, a demarat procesul de autorizare şi plată efectivă a ANT 1 (Ajutoare Naţionale Tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate în teren arabil).

Până în prezent, APIA a autorizaţi pentru plata subvenţiilor un număr de 253.071 de fermieri, cu suma totală de 25,5 milioane euro, reiese din datele APIA.

În februarie, Guvernul a aprobat plafonul pentru anul de plată 2016 care este de 119 milioane de euro pentru 680.000 de fermieri, reprezentând echivalentul a 531,8 milioane de lei, şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/ha, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/ha, iar plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Cei mai mari zece agricultori au încasat împreună subvenţii în valoare de 54 de milioane de euro, în campania care a început la sfârşitul anului 2015 şi s-a finalizat în septembrie 2016, în creştere cu 80% faţă de campania din 2014-2015, perioadă în care cei mai mari fermieri au obţinut în total 30 de milioane de euro, reiese din datele transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA), la solicitarea News.ro.

Cea mai mare subvenţie a fost în valoare de 17 milioane de euro şi a fost încasată de fermierul Constantin Duluţe din Insula Mare a Brăilei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri