Inundațiile din Franța aduc profit fermierilor români

Data publicării:
grau agricultura digi24

Anul acesta este perfect pentru unii agricultori europeni şi catastrofal pentru alţii. Potrivit Bloomberg, cota Franţei pe piaţa mondială a grâului va scădea de la 12% la 7% după ce culturile au fost lovite de inundaţii. Recolte sub aşteptări ar putea fi şi în Germania, Polonia şi ţările baltice. La Marea Neagră lucrurile stau însă mult mai bine. România, Bulgaria, Ucraina şi Rusia aşteaptă recolte excelente şi vor putea să compenseze problemele din restul Europei. Pentru traderii occidentali cerealele din ţara noastră sunt mai atractive decât cele din Rusia, deoarece sunt scutite de taxele vamale.

Pentru România piaţa principală de export este în general Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu. Ar putea creşte şi de acolo cererea în condiţiile în care pe acea piaţă are o prezenţă puternică şi Franţa.

Grâul românesc ar putea fi la mare căutare în lunile care urmează după ce inundaţiile au coborât recoltele din Franţa la cel mai slab nivel din ultimii 30 de ani. Nici România nu a fost ocolită de intemperii şi secetă în ultimele luni. Chiar şi aşa este un an bun pentru grâu. Primele estimări arată o creştere puternică atât a recoltei totale cât şi a producţiei la hectar. Iar o parte din grâul românesc va fi cumpărat chiar de către traderii francezi, care trebuie să acopere contractele deja semnate.

O primă estimare a companiei franceze Agritel arată o recoltă de 8,3 milioane de tone de grâu în România anul acesta, în creştere cu aproape 6% faţă de anul trecut. Saltul este dat de o productivitate mai bună, de peste patru tone la hectar, faţă de 3,8 tone în 2015.

 

Estimările par să fie confirmate de primele date oficiale. În judeţul Iaşi productivitatea a înregistrat un salt foarte mare, de la 3 tone la hectar anul trecut, la peste 4 tone anul acesta, arată datele Direcţiei de Agricultură de acolo.

Dar, în ciuda cantităţilor recoltate mari, preţul grâului pe cele trei pieţe regionale monitorizate de Ministerul Agrioculturii au crescut în ultima lună, mai ales pe în Oltenia, unde a fost înregistrat un salt de 17% doar între 20 iulie şi 10 august. Poate fi semnalul unei cereri în creştere. Iar preţurile au intrat pe o pantă ascendentă şi în Ucraina, le-au declarat celor de la Bloomberg fermierii din ţara vecină.

Interesul în creştere pentru grâul din zona Mării Negre vine tocmai din partea traderilor francezi. Cum producţia din ţara lor nu este de ajuns pentru acoperirea contractelor, se văd nevoiţi să importe grâu din Europa de Est cu speranţa că vor face profit din revânzarea lui la un preţ mai mare.

În urmă cu două săptămâni, Reuters scria că o navă cu 60.000 de tone de grâu românesc deja a plecat spre un port francez. Doar acest transport este de trei ori mai mare decât tot grâul vândut de România în Franţa în urmă cu an. Pentru traderii occidentali cerealele din ţara noastră sunt mai atractive decât cele din Rusia, deoarece sunt scutite de taxele vamale. Chiar şi aşa, francezii ar urma să cumpere anul acesta şi grâu rusesc, ceea ce nu se întâmplă într-un an normal.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri