Iohannis: Să rezolvăm problema istorică a proprietăţii

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis INDAGRA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei întâlniri cu agricultorii, că ar trebui „normalizată relația stat-agricultor-piață” și că România nu își mai permite să amâne sau să evite rezolvarea anumitor probleme, începând cu cea a reconstituirii dreptului de proprietate. Șeful statului a participat la deschiderea Târgului Internațional INDAGRA 2016, după care a participat la o dezbatere cu agricultorii, alături de ministrul Achim Irimescu.

Klaus Iohannis INDAGRA

Consider că este momentul ca, prin voință politică, agricultura să devină o prioritate reală, să fie normalizată relația dintre stat, agricultor și piață. Haideți să fim realiști! Majoritatea problemelor nu sunt de ieri, de azi și nu privesc doar agricultura. Avem întârzieri aproape istorice a căror rezolvare nu ne mai permitem să o amânăm sau să o evităm”, a declarat președintele în deschiderea dezbaterii cu agricultorii.

Iar prioritatea o constituie rezolvarea problemei proprietății. „Pentru a urni agricultura pe calea modernizării, trebuie să rezolvăm problema proprietății. (...) Poate nu structura fragmentată a proprietății funciare este obstacolul major, ci lipsa voinței politice de a clarifica dreptul de proprietate”, a precizat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele a susținut că trebuie făcute „investiții mai consistente” în sectorul procesării și că ar fi „esențială” o infrastructură financiară adaptată agriculturii. „Să fie demarat de urgență programul național de reabilitare a sistemului de irigații, aprobat de Guvern chiar săptămâna trecută”, a mai spus președintele.

Șeful statului s-a referit și la problema resurselor umane din mediul rural, arătând că „este vital ca tinerii să devină interesați de agricultură, iar pentru aceasta sunt necesare în primul rând motivații economice corespunzătoare”.

Președintele a mai arătat că România a avut „un an agricol bun”, fiind pentru prima dată când producția de grâu a depășit 4,1 tone la hectare.

Cât despre subvenții, șeful statului a spus că au fost achitate „peste 3,4 miliarde euro”, „o sumă imensă, care cu siguranță a contribuit la rezultatele bune”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri