Legea împotriva laptelui praf, neagreată de Comisia Europeană

Data actualizării: Data publicării:
lapte grajd vaci ferma GettyImages-2663102-1

Executivul de la Bruxelles nu este de acord cu legea de etichetare a laptelui, propusă de România. Fermierii români sunt afectaţi.

lapte grajd vaci ferma GettyImages-2663102-1

Şase state membre, dar şi Comisia Europeană au avut reacţii negative după ce România a prezentat în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCOPAFF) legea etichetării produselor lactate. Într-un document oficial transmis de Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles mai multor ministere din România, Comisia şi-a exprimat "rezerve majore față de măsurile prezentate, din punct de vedere al conținutului și a modului în care a fost adoptată legea", potrivit unui articol Economica.net.

Comisia Europeană şi-a exprimat deja în  mod oficial, în faţa autorităţilor din România, un prim punct de vedere cu privire la legea 88/2016 privind etichetarea produselor lactate. După ce, în data 7 martie, România a justificat şi a clarificat în cadrul Comitetului Permanent pentru Alimente și Furaje (SCOPAFF) adoptarea măsurilor prevăzute în legea etichetării produselor lactate, Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles a transmis către cinci instituţii ale statului român o scrisoare în care se menţionează punctul de vedere al Comisiei şi al statelor membre pe această temă. A cerut, totodată, României să transmită justificări suplimentare a măsurilor pentru a dovedi legătura între calitate și origine dar care să susțină și celelalte prevederi din text.

Potrivit acestei scrisori, atât Comisia, cât şi mai multe state membre, au avut o reacţie negativă la prevederile acestei legi publicată în Monitorul Oficial în vara anului trecut şi care aşteaptă girul Comisiei pentru a putea intra în vigoare.

lapte-1

"Intervențiile statelor membre au subliniat faptul că textul notificat prezintă dificultăți atât din punct de vedere procedural, cât și al conținutului. Reacțiile negative ale statelor membre au vizat: nerespectarea procedurii de notificare în faza de proiect, lipsa clauzei de recunoaștere mutuală, justificarea insuficientă a necesității adoptării măsurilor prevăzute de lege, incompatibilitatea cu prevederile Regulamentului 1169/2011 referitor la informațiile destinate consumatorilor cu privire la alimente (FIC), impactul negativ al adoptării unor măsuri naționale asupra liberei circulații a produselor pe piața internă", se menţionewază în scrisoarea Reprezentanţei Permanente a României la Bruxelles. Legea obliga producătorii de lapte să menționeze pe ambalaj și conținutul de lapte praf.

Şapte state UE se opun legii româneşti

Potrivit sursei citate, şapte state europene, respectiv Danemarca, Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Polonia au solicitat Comisie să respingă proiectul notificat de România. Acestea au motivat că legea românească nu este în acord cu regulamentul 1169/2011 al Parlamentului European  privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (aşa numitul regulament FIC) și nici  regulile de piață internă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...