Nimeni nu ştie de ce s-au scumpit alimentele. Principalele acuzate sunt supermarketurile

Data publicării:
raft mezeltui magazin
Foto: Getty Images

Crescătorii de păsări şi animale acuză marile lanţuri de magazine că au scumpit carnea şi ouăle. Fermierii spun că ei vând carnea şi cu 30 la sută mai ieftin decât anul trecut, dar că acest lucru nu se vede şi în galantare. Ei cer intervenţia autorităţilor, care au anunţat deja că scumpirile vor fi verificate de Consiliul Concurenţei.

Datele oficiale arată că alimentele s-au scumpit, anul acesta, cu 3,5 la sută. Cea mai mare creştere a fost la unt - aproape 12 la sută, apoi ouăle, cu 4 procente şi carnea de porc - peste 5 la sută.

Constantin Buzatu, crescător de găini din Timişoara: „Undeva la 70 de bani este prețul brut, prețul de fermă, am înțeles că în marketuri a ajuns la 1 leu. Deci acea diferență de încă 30 de bani la prețul cu care pleacă de la mine din fermă, mi se pare puțin nejustificat. Eu îl transport la magazin. El ia cofragul de la mine din mașina de transport și îl pune direct pe raft. Efort 0”.

Prețul cărnii de pasăre și porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% față de 2016, dar, cu toate acestea, în marile lanțuri de magazine alimentele s-au scumpit, astfel încât asociația cere autorităților să intervină.

Ioan Ladoşi, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc: „Noi la ora actuală vindem undeva cu 5 lei, 5, 2 lei în viu. Vindem către abatoare. Abatoarele vând mai departe porcul tranşat. Din ce am înţeles, abatoarele vând cu 7,9 - 8 la carcasă. Că în galantare nu se regăseşte această scadere, trebuie văzut la retaileri”.

Şi ministrul Agriculturii spune că alimentele din magazine s-au scumpit nejustificat.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Am cerut sprijinul celor de la Concurenţă, care au şi specialişti în domeniu şi sunt şi abilităţi să analizeze dacă se întâmplă şi altceva pe piaţă. Noi, ca minister, nu avem instrumente şi nici prevederi legale să intervenim pe piaţă să schimbăm preţurile. Aşteptăm analiză şi răspunsul pe care trebuie să ni-l dea cei care se ocupă de această piaţă, la produsele la care li s-au ridicat preţurile, la ouă, la carne, la produsele din lapte”.

Până acum, marile magazine nu au comentat în vreun fel această situaţie.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri