Penalităţi de 755 de milioane de euro suportate din bugetul de stat

Data actualizării: Data publicării:
Agricultura recolta porumb GettyImages octombrie 2015

APIA şi AFIR, cele două instituţii care gestionează fondurile europene destinate agriculturii, au acumulat penalităţi în valoare totală de 755 de milioane de euro, susţine Ministrul Agriculturii.

Agricultura recolta porumb GettyImages octombrie 2015

Suma se adaugă miliardului de euro dezangajat anul trecut, potrivit Economica.net.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) au acumulat în ultimii ani penalizări în valoare totală de 755 de milioane de euro, bani care trebuie achitaţi din bugetul de stat, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Târgul Indagra.

"Zilele trecute am cerut o evaluare, am cerut instituțiilor abilitate din cadrul ministerului, să facă o analiză, să vedem de ce s-a ajuns în această situație. Avem penalizări de-a lungul anilor pe cele două agenții de 755 milioane de euro, bani pe care trebuie să-i plătim de la bugetul de stat. Pe lângă această penalizare se adaugă dezangajarea de anul trecut de aproape 1 miliard de euro. Nu mai spun de ce s-a ajuns aici, dar sunt banii importanți", a explicat Achim Irimescu.

Potrivit acestuia şi sumele încasate de România de la UE pentru dezvoltarea agriculturii sunt importante. Irimescu spune că, de la preluarea mandatului de ministru, adică din 17 noiembrie 2015, agenţiile de plăţi au trimis în contul fermierilor 3,5 miliarde. "Eforturile pe care le-am făcut sunt imense dar mereu este loc de mai mult. Cred că este încă suficient spațiu pentru simplificare,spre exemplu, încă avem multă birocrație", a mai subliniat Irimescu.

Amintim că, anul trecut, România a dezangajat 940 de milioane de euro din bani europeni la care s-au adăugat reduceri și corecții de 344 de milioane de euro. În total, România nu a reușit să cheltuiască 1,24 miliarde de euro. De asemenea, potrivit unor decvlaraţii mai vechi ale ministrului, din februarie anul curent, penalizările totale aplicate României se ridicau la acea vreme la 628 milioane de euro, incluzînd corecţiile din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri