Pesta porcină africană. Fermierii sunt revoltați de nepăsarea autorităților

Data publicării:
crescatorie de porci
Foto: GettyImages

În timp ce autorităţile se ascund şi evită răspunsurile concrete, fermierii sunt revoltaţi pentru că asistă neputincioşi la falimentul afacerii lor. Mulţi susţin că au avertizat oficialii de la Bucureşti despre pericolul real al pestei porcine cu ani în urmă, dar au fost ignoraţi.

Am spus-o în 2016 cu presedintele ţării și cu ministrul Achim Irimescu, domnilor nu putem scăpa de pesta porcină africană pentru că ne invadează porcii din Ucraina şi Moldova. Cineva a spus, am văzut cum au făcut măcel ucrainienii la graniţa cu România, pentru că au văzut ce infestare mare au, şi au venit şi i-au exterminat, si atunci foarte mulţi porci au venit la noi din Ucraina”, a spus Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici.

Achim Irimescu a fost ministru în Guvernul Cioloș. Acesta din urmă a declarat în urmă cu câteva săptămâni că s-a confruntat cu virusul pestei porcine africane şi în 2016, pe când era prim-ministru.

Dacian Cioloș a spus că a adoptat atunci o Hotărâre de Guvern, cu numărul 830, în care se precizează clar rolul fiecărui minister implicat în acest proces, pentru a ţine sub control focarele şi circulaţia oamenilor şi a animalelor, dar și de informare a populaţiei ca să ştie ce are de făcut ca să se reducă, pe cât posibil, transmiterea virsului.

Fostul premier a mai spus că, în 2016, cu măsuri preventive imediate, au fost evitate două crize asemănătoare, precizând că „istoria nu consemnează ce se face corect, ci doar marile crize”.

Citiţi şi: Ce înseamnă pesta porcină şi cum influenţează sănătatea omului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri