Petrea Daea: Nu mă interesează câte picioare are porcul sau guițatul lui

Data publicării:
Misconceptions Surrounding Eating Pork And The Swine Flu Lower Hog Prices
ELMA, IA - APRIL 28: Hogs are raised on the farm of Gordon and Jeanine Lockie April 28, 2009 in Elma, Iowa. Hog farmers who have been battered by rising feed prices are now faced with plummeting hog prices driven in part by misconceptions about the relationship of Swine Flu to eating pork and recent import bans on raw U.S. pork by some countries. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Programul 'Carne de porc din fermele românești' a fost făcut pentru a spori efectivele de animale și a avea în țară consumatorul pentru cultura de porumb, mai ales că în prezent în România există numai doi porci la hectarul de porumb, susține ministrul Agriculturii.

Misconceptions Surrounding Eating Pork And The Swine Flu Lower Hog Prices
FOTO: Getty Images

"De această specie nu ne-am ocupat. Nu s-a dat sprijin, piața s-a deformat, embargoul cu Rusia a făcut presiune pe piață, am pierd din punct de vedere al competitivității, iar efectivele de animale au scăzut. Iată de ce am realizat programul 'Carne de porc'. Ce facem cu acest program? În primul rând doresc să îi aducem în situația de a supraviețui pe crescătorii de suine. Din 357 de ferme autorizate în România, care produc 4,3 milioane de carcase, înțelegând porci grași aduși în fața cuțitului și carcasă clasificată dată la consum, sunt într-o situație extraordinar de grea peste 120 de asemenea complexe. 257 dintre acestea au putut să acceadă la subvenția pe care noi am dat-o în acest an, subvenție care în fond înseamnă recuperarea unor cheltuieli pe care ei le fac, de aceea ne ducem cu acest program pentru a-i duce la linia de plutire", a declarat Petre Daea, la un post de televiziune, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a precizat că programul a fost făcut pentru a crește efectivele de porci și a păstra în țară producția de porumb, la această cultură România ocupând prima poziție la suprafața cultivată și locul doi la producția realizată, după Franța.

"Crescătorii așteaptă acest program. Programul l-am făcut împreună cu ei, a fost lansat de președinte (Liviu Dragnea, președintele PSD — n. r.) în perioada campaniei electorale, pentru a realiza două lucruri: a spori efectivele de animale și a avea în țară consumatorul pentru cultura de porumb. Păi, este posibil ca astăzi în România să ai doi porci la hectarul de porumb?! Și atunci nu mai pleacă porumbul în exterior, se consumă aici. Cresc efectivele de animale, crește cantitatea de carne, piața este asigurată din produse proprii, porumbul este consumat", a mai spus Daea.

Întrebat dacă nu este mai mare tentația producătorului de porumb de a exporta acest produs pentru a obține un preț mai bun decât cel de pe piața internă, ministrul a replicat dur: "Nu, nu, nu, nu! Nu este acest lucru.Păi, vedeți că după aceea îl importă. Nu-i adevărat! Îl consumă în interior".

"Prin acest program porumbul este consumat în interior, este aproape, îl ia imediat, nu-l ține stocat, nu sunt pierderi prin stocaj sau pierderi din cauza cheltuielilor pe care trebuie să le facă pentru a păstra calitatea porumbului. Într-un cuvânt, acest program rezolvă două lucruri: creșterea efectivelor de animale și consumă porumbul. Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guițatul porcului. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, așa cum spune legea, tăiat, adus, carcase clasificate, dat în consum și știu pentru ce îi dau banii. Iar crescătorii de porci abia așteaptă acest program și el se află în Parlamentul României", a spus acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri