Primii români care vor mânca roşii româneşti

Data actualizării: Data publicării:
Organic Fruits And Vegetables
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 05: Organic tomatoes on display among fruits and vegetables at the Liebherr stand at the 2014 IFA home electronics and appliances trade fair on September 5, 2014 in Berlin, Germany. Liebherr was promoting its BioFresh refrigeration technology. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Bucureştenii şi braşovenii pot cumpăra deja roşii româneşti din pieţe. Primele au plecat deja din localitatea olteană Izbiceni, renumită pentru numărul mare de legumicultori. Pentru ei, a fost o cursă contracronometru ca să iasă pe piaţă cât mai repede, pentru că e perioada profiturilor mari. Iar legumicultorii au şi cheltuieli serioase de recuperat.

Familia Petcu din Izbiceni are cinci solarii pe care le-a încălzit toată iarna. Investiţia a fost un efort deloc de neglijat. Doar pentru a face căldură, oamenii au investit aproximativ 400 de milioane de Gina Petcu recunoaşte că nu se aştepta totuşi să fie primul producător din ţară. Doar trei producători din Izbiceni au reuşit performanţa de a avea acum roşii gata de vânzare. Cei care nu au încălzit solariile vor pleca spre pieţe abia în iunie.

Primarul din localitate este foarte mândru că primele roşii româneşti care au ajuns în pieţele din ţară sunt din Izbiceni.

Marian Gulie, primar Izbiceni: „În Izbiceni există o tradiţie. Dacă nu suntem cei mai buni nu existăm. În acest solar să ştiţi că nu se vede decât produsul finit, e roşu, e frumos, dar în spatele lui există foarte multă muncă, aş putea să spun şi stres, dar în acelaşi timp foarte multă grijă, foarte multă atenţie cu vremea rece”.

Conducerea Direcţiei Agricole Olt este foarte mulţumită de producţia de roşii din localitatea Izbiceni.

Emil Marinescu - director la Direcţia Agricolă Olt: „Avem în jur de 600 de fermieri cărora li s-a făcut verificarea la rod, deci deja rodul este mare, deci tomatele sunt spre coacere. S-au luat probe de roşii şi trimise la laborator şi din probele de până acum sunt în limite normale."

În localitatea Izbiceni au fost ridicate de legumicultori peste 500 de solarii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri