România a interzis importurile de carne de porc din Moldova și Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
carne porc

România a interzis importurile de carne şi produse din carne de porc din Republica Moldova şi Ucraina, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la emisiunea „24 de minute” de la Digi24.

achim irimescu

Autoritățile române au luat această măsură după ce în Moldova și Ucraina au fost confirmate cazuri de pestă porcină africană, o boală împotriva căreia nu există vaccin.

Interzicerea importurilor e o măsură obligatorie, dar nu ne ferește cu totul de pericol.

Virusul poate pătrunde în două moduri: transportat de cetățeni în alimente care conțin carne de porc infestată și porcii mistreți. Din păcate, partea care ține de porcii mistreți reprezintă circa 70% din risc”, a explicat la „24 de minute” ministrul agriculturii.

Am decis să interzicem introducerea în țară, inclusv prin micul trafic, al tuturor produselor de origine animală din Ucraina și Republica Moldova. În același timp, am stabilit și s-a prezentat un proiect de hotărâre de guvern atât pentru prevenire, cât și în cazul în care virusul ar pătrunde în România”, a anunțat ministrul Achim Irimescu.

Proiect de hotărâre reglementează măsuri de prevenire a izbucnirii unui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

Autorităţile sunt în alertă, după ce boala a fost semnalată în Republica Moldova şi în Ucraina.

Vor fi intensificate controalele la vamă, iar inspectori sanitar-veterinari vor fi prezenţi în permanenţă la punctele de trecere a frontierei Halmeu, Siret și Sighetul Marmației.

Dacă boala ajunge pe teritoriul ţării noastre, vor fi pierderi de milioane de euro, avertizează Achim Irimescu. Nu există un vaccin împotriva pestei porcine, aşa că animalele trebuie sacrificate, iar cadavrele - incinerate. În plus, România ar avea interdicție să exporte în Uniunea Europeană, în condițiile în care abia a obținut deschiderea pieței, după o interdicție de mai mulți ani.

În România există aproape 7 milioane de porci, incluzându-i pe cei din gospodăriile particulare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri