Roșii românești, doar cu etichetă pe tarabe

Data actualizării: Data publicării:
rosii romanesti

Roşiile româneşti, cultivate în primăvară, sunt acum pe tarabe şi le recunoaşteţi uşor. Au etichete distincte şi, mai mult decât atât, producătorii care le aduc în pieţe sunt obligaţi să poarte uniformă - un şorţ roşu care arată că fac parte dintre fermierii care au primit subvenţii pentru culturile de tomate.

În pieţe, cumpărătorii îi reperează deja pe producătorii autohtoni după şorţurile roşii. Un obiect vestimentar obligatoriu, dar care nu e şi magnet pentru clienţi!

Doamna Rodica a venit la piaţă cu prima recoltă de tomate. De mai bine de o săptămână vinde la tarabă doar cu şorţul roşu. Roşiile ei au o etichetă mare pe care este menţionat că este unul dintre producătorii pentru care garantează statul.

„Nu ne ajută că se duc la cei care stau şi iarna, şi primăvara pe piaţă. Să ni se facă certificatul de calitate la roşii aicea. Nu avem chimicale , nu avem date la coadă ca să roşească, că din cauza aia li se usucă”, spune Rodica Criscu, fermier.

În aceeaşi piaţă vând şi soţii Barbu din Işalniţa, jud. Dolj. Şi ei primesc subvenţii de la stat pentru a cultiva roşii româneşti în afara sezonului.

„Mulţi zic că dacă scoţi o tomată în mai zice că nu sunt foarte bune la gust, sunt forţate, sunt…dar, în general , oamenii mă cunosc. Eu am centrală, pun tomata asta la început de februarie şi o scoatem la sfârşitul lui mai”, explică Camelia Barbu, fermier.

„Bine, toată lumea se uită la preţ. Noi cultivăm o tomată care e foarte sensibilă şi are o producţie mult mai scăzută decât tomatele hibrid care sunt pe piaţă : olandeze, israeliene şi…”, spune, la rândul său, Iulian Barbu, fermier.

Clienţii recunosc şi ei că au alte criterii atunci când cumpără din piaţă.

„Ținem cont de localitate. De obicei mai cunoaştem...Mârşani, Işalniţa, Dăbuleni ...mai cunoaştem. Deci, suntem cumpărători fideli”, spune o cumpărătoare.

„Mă uit ca să fie de la ţară, mai mult. (Reporter: Şi ce vă garantează că sunt de la ţară ?) Mă uit la vânzător”, spune o alta.

„Totul...trebuie să palpezi să vezi exact ce şi cum, dacă chiar e de la un producător român sau nu. (Reporter: Deci, nu vă oferă garanție eticheta). Nu. Sincer, nu”, mărturisește o a treia clientă.

În pieţele din Craiova, cele mai ieftine roşii româneşti costă 3 lei; cele mai scumpe - 10 lei! Autorităţile spun că etichetele ar trebui să fie o garanţie a calităţii.

„Ele atestă în faţa consumatorului, a cumpărătorului că este un producător autentic, că nu este un comerciant la mâna a doua care s-a dus, a luat de la nivelul producătorului şi a revândut în piaţă”, explică Ion Gavrilescu, consilier superior la Direcția Agricolă Dolj.

În Dolj, aproape 500 de fermieri au primit subvenţii pentru culturile de roşii. Ajutorul statului e de 2000 de euro, sumă acordată doar dacă producătorul dovedeşte că a recoltat şi a vândut, de la 1 mai şi până la mijlocul lunii iunie, 2 tone de tomate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri