Roşiile româneşti create de un preot-cercetător ajung în magazinele Lidl

Data publicării:
rosii misto

Primele roşii Buzău 1600, un soi creat în anii '80 şi considerat de cercetători atât aliment, cât şi medicament, vor ajunge în magazinele Lidl în această vară. Trei producători vor cultiva pentru retailerul german răsadurile produse de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

rosii misto

Colaborarea dintre Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău (SCDL Buzău) şi Lidl a început anul trecut şi a vizat comecializarea a cel puţin 150 de tone din acest soi. Producţia va fi asigurată de trei producători locali care au încheiat un contract cu Lidl în acest sens.

Lăsate de cultivatori în colţul destinat uzului personal, pentru că sunt mult mai perisabile decât hibrizii de generaţie nouă, soiurile Buzău 1600 şi 22, despre care cercetătorii susţin că sunt atât aliment cât şi medicament (au conţinut mare de licopen - o substanţă anticancerigenă), au şansa de a reveni în atenţia românilor aflaţi în căutarea gustului de odinioară.

"Aceste soiuri sunt creaţii din anii 80, tradiţionale pentru România. Sunt soiuri apreciate pentru formă şi aromă, dar neglijate în ultimii ani de marii cultivatori din cauza apariţiei hibrizilor care fac fructe multe mai rezistente în timp. Acestea rezistă undeva la 10 zile dacă sunt culese mai devreme, faţă de hibrizi care fac fructe ce se pot păstra şi luni de zile de la recoltare. De aceea, legumicultorii le cultivă doar pentru uzul personal", a explicat pentru economica.net dr. inginer Costel Vânătoru din cadrul SCDL Buzău, inventatorul celorlalte trei soiuri testate de Lidl.

Cine este Costel Vânătoru

Costel Vânătoru este ”părintele” a 22 de soiuri noi de legume obţinute prin cercetare: 15 soiuri clasice omologate şi brevetate, 3 hibrizi, şi alte 4 soiuri pentru care se aşteaptă răspuns de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci în vederea brevetării.

În timpul săptămânii, Costel Vânătoru este horticultor şi cercetător de succes. Duminica slujeşte la Catedrala Arhiepiscopală Veche din Buzău. Este convins că are două misiuni în viaţă: vocaţia religiei şi pasiunea pentru cercetare, ale cărei rezultate i-ar putea ajuta pe semeni.

Este primul român care a reuşit să cultive în ţara noastră o plantă benefică în tratarea diabetului.

Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură.

A fost muncitor, şef de echipă, tehnician, inginer, cercetător ştiinţific, director de instituţie. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II. În prezent conduce Laboratorul de Genetică şi Ameliorare al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. În 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, iar din 2012 este membru corespondent. Membru al Societăţii Internaţionale a Horticultorilor, de la Bruxelles, autor a cinci cărţi de specialitate, a susţinut 96 de referate ştiinţifice, dintre care 27 internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri