Specialiștii au creat o nouă rasă de oi în România

Data publicării:
oi-rasa-prolific

O nouă rasă de oi apare în România, după 30 de ani de experimente. Specialiştii de la Institutul de Cercetare de la Palas, Constanţa, care au creat-o au botezat-o "Prolific". Promit să îi încânte şi pe fermieri şi pe gurmanzi: mioarele au mai mulţi urmaşi decât suratele clasice şi o carne perfectă pentru pastramă.

Oaia "Prolific" a fost obţinută din încrucişarea a patru rase celebre: Merinos de Palas, Romanov, Landrace Finlandez şi Border Leicester, de la care a luat ce au ele mai bun.

Prima turmă de oi "Prolific" are peste 600 de exemplare, din care peste 400 sunt femele.

Cea mai nouă specie de oaie din ţară a fost îmbunătăţită an de an din 1988 încoace. Specialiştii au crescut şapte generaţii de mioare şi le-au tot ameliorat până să se declare mulţumiţi: au reuşit să creeze un animal cu mai puţine oase şi mai multă carne delicioasă.

Se diferenţiază net de celelalte rase româneşti, este prolifică. Carcasele sunt de bună calitate, au grăsime puţină şi fibra musculară este mai fină ca la celelalte rase româneşti”, explică Gabriel Vicovan, director ştiinţific Institul de Cercetare.

Un exemplar de berbec la 8 luni are cântăreşte aproximativ 50 de kilograme.

Fermierii au aflat deja despre noua vedetă a stânelor: abia aşteaptă să fie omologată şi scoasă la vânzare. Oaia "Prolific" nu a fost degeaba botezată aşa - aduce pe lume cu peste 25 la sută mai mulţi urmaşi decât suratele sale.

160-165 de miei la 100 de oi. O linie care este în curs de omologare, omologare ca rasă nouă, care va avea loc anul viitor”, spune Radu Răducu, director general Institut de Cercetare.

Specialiştii Institutului de la Palas nu se opresc aici cu invenţiile genetice. Acum fac cercetare pe 3.200 de oi şi capre şi promit alte surprize.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri