Trei sferturi din costul produselor din sere, reprezentat în România de energie

Data publicării:
Resim_1406374581

Fermierii români au costuri foarte mari cu energia în sere și ar trebui să utilizăm tehnologie mai eficientă, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Resim_1406374581

Fermierii români au costuri foarte mari de producție pentru legumele din sere, pe timpul iernii, în special din cauza cheltuielilor cu energia, fapt care face necesară utilizarea noilor tehnologii ce pot fi cumpărate cu bani europeni, a declarat, joi, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, în cadrul târgului INDAGRA.

Potrivit Agerpres, ministrul spune că România ar trebui să beneficieze de experiența fermierilor olandezi, care, cu ajutorul unei tehnologii îmbunătățite, au ajuns să plătească pentru energie doar 25% din costurile de producție ale legumelor în sere. În România aceste cheltuieli sunt de 75%.

"Olanda este principalul investitor în agricultura României, activând în principal pe partea de producție a laptelui și cu un aport important în tot ceea ce înseamnă noi tehnologii, de la creșterea păsărilor la creșterea vacilor de lapte. Sperăm să ne sprijine în următoarea problemă: pe perioada iernii, noi nu reușim să producem legume în România din cauza costurilor foarte mari cu energia, ori soluțiile dezvoltate de olandezi permit eficientizarea producției de legume și pe perioada iernii. Sperăm să realizăm cu producătorii români o retehnologizare", a spus ministrul român de resort.

Irimescu a amintit că există fonduri europene destinate special pentru acest tip de proiecte, iar olandezii ne-ar putea ajuta să realizăm proiecte prin care să atragem bani europeni pentru a cumpăra tehnologie.

"Cei din Olanda, chiar dacă nu au clima friguroasă din România, au cu energia doar 25% din costurile produselor din seră, iar în România aceste costuri sunt de 75%. România, care este și aproape de Turcia, are o mare problemă pe perioada de iarnă să facă față concurenței roșiilor din Antalya, unde temperaturile nu scad sub 10 grade niciodată", a continuat oficialul guvernamental.

Irimescu a mai arătat că marii fermieri români deja au început să vadă importanța utilizării unei tehnologii înalte. El a relatat că, recent, a văzut în cadrul unei vizite la producătorii de sfeclă din Brașov faptul că aceștia folosesc o combină de ultimul tip, în valoare de o jumătate de milion de euro, care, la o singură trecere, realizează toate activitățile necesare pentru respectiva cultură.

"Deci iată că marii producători români au înțeles importanța tehnologiei și reușesc să se alinieze la cerințele și standardele europene", a continuat ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, și micii fermieri ar trebui să treacă la o tehnologie îmbunătățită, în condițiile în care, în prezent, chiar dacă au produse de foarte bună calitate, ei nu reușesc de fiecare dată să respecte standardele de igienă de la nivelul producătorilor mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri