Alternative la transformarea creditelor în franci elvețieni în împrumuturi în lei

Data publicării:
FRANCUL ZIUA A PATRA

Peste 5.800 de clienţi s-au organizat într-un grup sprijinit de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor pentru a negocia cu şapte bănci transformarea creditelor din franci în lei, la cursul zilei. Ei cer însă o reducere substanţială a datoriei rămase de achitat.

Unii spun 30, alţii spun 35 la sută - dacă o aplicăm rezultă un curs de 2,5 lei, care cred că ar fi acceptat cu destul de mult entuziasm”, spune Alin Iacob, preşedintele Asociaţiei Utilizatorilor de Servicii Financiare.

Iniţial, unii clienţi au cerut conversia creditelor la cursul istoric, adică cel de la semnarea contractului, când francul valora mai puţin de 2 lei. Bancherii au refuzat din start şi au chemat clienţii la negocieri individuale.

Unii clienţi însă au reclamat că propunerile băncilor au venit la pachet cu clauze abuzive. ANPC a primit 240 de astfel de sesizări, de la începutul anului şi până acum.

„Am descoperit sau am constatat clauze abuzive: au mărit dobânda cum și-au dorit ei, fără să anunțe sau să demonstreze cu o formulă; modificarea marjei fixe a dobânzii, băncile profitând de necunoașterea consumatorilor sau de o situație restrictivă din punct de vedere financiar; comision de penalizare”, explică Marius Dunca, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Negocierile colective ar putea începe luna viitoare şi vor fi mediate de ANPC. Deocamdată, o singură bancă - Volksbank - este dispusă să discute cu clienţii reducerea datoriei.

Nu putem vorbi despre rezolvarea problemelor tuturor clienţilor care au credite în franci, indiferent de ce venituri au şi indiferent de valoarea creditului şi ce şi-au luat. Ai jucat la bursă când ai luat un credit mare în valută. La bursă se şi pierde, se şi câştigă”, spune Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.

Guvernul propune băncilor o altă variantă - reducerea datoriei cu 15 procente, după conversia creditelor în lei. Statul va garanta 50 la sută din împrumutul nou. Propunerea nu are nevoie de un acord din partea BNR, contează doar ca varianta să fie agreată de bănci.

Bănci chemate la negocieri

Raiffeisen

Volksbank

Bancpost

Piraeus Bank

Banca Românească

OTP

Credit Europe Bank

Cursul franc/leu

2015: 3,7 - 4,6 lei

2007: 1,8 - 2,2 lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri