Amenzi de 1,6 milioane de lei pentru greşeli în licitaţiile pe bani publici

Data publicării:
bani tanc bancnote lei-2

Cea mai mare amendă a primit-o primăria din Tecuci: 200.000 de lei, deoarece a estimat greşit costurile lucrărilor de amenajare şi întreţinere a parcului din localitate, dar şi iluminarea de sărbători a oraşului. Iar aceste greşeli s-au repetat doi ani la rând. Administraţia Naţionala Apele Române şi Primăria Capitalei au fost şi ele sancţionate cu câte 160.000 de lei. Municipalitatea a fost amendată deoarece a atribuit, în 2014, nejustificat, în procedură de urgenţă, un contract de salubrizare şi deszăpezire a Sectorului 5.

Anul trecut, ANAP a dat amenzi instituţiilor statului în valoare de peste 6,5 milioane de lei. Greşelile în procedurile de achiziţie publică sunt frecvente, spun reprezentanţii ANAP.

„Undeva la 25% dintre documentaţii au fost publicate fără a fi respinse, deci au fost corect întocmite din punctul nostru de vedere. O singură dată fiind respinse în jur de 45% din documentaţii, iar restul fiind respinse de mai mult de o dată”, a spus Bogdan Paul Dobrin, director în cadrul Agenţiei Naţionale a Achiziţiilor Publice.

„Urmărim să nu existe cerinţe restrictive sau anumite cerinţe care prezintă neconformităţi faţă de ceea ce prevede textul legislativ”, a completat Bogdan Puşcaş, preşedintele ANAP.

În mai puţin de o săptămână, România ar trebui să aibă aprobat un nou pachet legislativ care să reglementeze piaţa achiziţiilor publice, estimată la 14,4 miliarde de euro. Iar până la finalul acestui an, trebuie să fie gata şi normele de aplicare pentru cele patru proiecte de legi.

„Dispare criteriul de atribuire pentru preţul cel mai scăzut. Acest criteriu a dat foarte multe bătăi de cap autorităţilor publice pentru că în multe situaţii ce este cel mai ieftin nu este şi cel mai bun”, a explicat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, una din principalele modificări care vor fi aduse actualului cadru legislativ.

„Aproximativ 95-97% din documentaţiile publice în cursul anului 2015 au fost atribuite în baza criteriului preţului cel mai scăzut”, a precizat preşedintele ANAP.

Cele patru proiecte de acte normative se află în prezent în comisiile parlamentare. De aprobarea lor depind miliarde de euro puse la dispoziţia ţării noastre de Bruxelles până în 2020.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri