ANAF: O mare companie farma a prejudiciat bugetul cu circa 10 milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
ANAF: O mare companie farma a prejudiciat bugetul cu circa 10 milioane de euro

Prin sustragere de la plata TVA, o reprezentanță a unei mari companii producătoare de produse farmaceutice a prejudiciat bugetul de stat cu 44,49 milioane de lei (echivalentul a aproximativ 10 milioane de euro). Metodele de operare erau diverse, de la facturări ca și când activitatea ar fi fost desfășurată în străinătate până la „camuflarea” unor plăți în scopul participării unor medici și farmaciști la evenimente medicale interne și internaționale.

Prejudiciul a fost constatat de inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Controbuabili, care, în iulie 2016, au sesizat și organele de urmărire penală.

Potrivit ANAF, firma specializată în comerțul cu produse farmaceutice a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare și autorizare pentru firma mamă din spațiul UE, dar le-a facturat ca și când activitatea s-ar fi desfășurat în țara respectivă. Astfel, a fost posibil să beneficieze, pe nedrept, de scutire de la plata TVA.

Aceeași multinațională a făcut plăți către agenții de turism pentru participarea unor medici și farmaciști la evenimente interne și internaționale de specialitate și către firme pentru organizarea de evenimente medicale (congrese, conferințe, cursuri, simpozioane, forumuri, apariția unor publicații ș.a.). Pentru aceste servicii, a solicitat deducerea TVA, prezentându-le sub forma unor acțiuni de sponsorizare și donație, deși scopul real era de promovare a produselor proprii pe piața românească. „În acest mod, s-a evitat și colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca și donații către spitale, cămine, fundații sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente”, se arată în comunicatul ANAF.

În iulie 2016, Ionuț Mișa, șeful Direcției Mari Contribuabili din cadrul ANAF, vorbea despre modul în care multinaționalele fraudează statul român și spunea că Fiscul a identificat un miliard de euro scos din țară doar prin prețurile de transfer.

Despre facturi înregistrate în baza unor documente fictive în scopul deducerii TVA s-a vorbit și anul trecut, când ANAF a verificat documentele prezentate de societăți producătoare și distribuitoare de medicamente, în contextul perchezițiilor efectuate de DNA în dosarul privind recompensarea unor medici pentru prescrierea unor medicamente. „Facturile înregistrate în evidenţa contabilă de către producătorii şi distribuitorii de medicamente au fost emise de societăţile de turism în baza unor documente justificative fictive, în baza cărora acestea au beneficiat de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată şi, implicit, de cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit”, explica atunci ANAF.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri