ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Casele statului, date în chirie pe zeci de ani

Data publicării:
case raapps

Soluţia aceasta a concesiunii devine interesantă când ne uităm la ce s-a întâmplat în trecut. Regia a scos la vânzare pe bucăţi timp de doi ani diversele sale proprietăţi, la licitaţie cu preţuri mari. Nu prea se modificA preţul cerut. Şi cu obstinaţie se cereau aceiaşi bani, chiar dacă nu erau clienţi.

Acum a apărut ideea concesiunii. Şefii Regiei vor avea o scuză: Am încercat să le vindem, dar nu s-au găsit cumpărători. Aşa că le concesionăm şi va fi în folosul unor persoane care vor plăti, în schimb, o taxă anuală. Perfect legal, corect şi cu bune intenţii se poate face totul.

Însă apar semne de întrebare când vine vorba de concesiuni: cui vor fi atribuite imobilele, pe ce criterii, cum se va stabili taxa de concesiune şi dacă ea va fi actualizată în funcţie de mersul pieţei imobiliare. Pentru că aceste concesiuni pot fi modalităţi foarte ieftine de a transfera în folosul unor oameni proprietăţi foarte scumpe pe bani de nimic. E concesiune, dar când e făcută pe câţiva zeci de ani, se poate confunda cu proprietatea.

Patrimoniu de 500 de milioane de euro

Regia de Protocol spune că trebuie să dea în concesiune imobilele pentru că la vânzare nu au avut căutare. Preţurile la care au fost scoase la licitaţie au fost prea mari, cei interesaţi - prea puţini, așa că Regia și-a ratat mereu ţintele de vânzare. Regia are acum pe mâini un patrimoniu a cărui valoare este estimat la peste 500 de milioane de euro. Date exacte nu există, pentru că Regia nu a făcut o evaluare a proprietăţilor de care se ocupă, dovadă că an de an a scos la vânzare aceleași proprietăţi, la preţuri foarte mari, deși pe piaţa liberă preţurile au scăzut.

„Exact cea mai proastă soluţie, dar cea mai bună pentru anumite persoane. Probabil, este cu dedicaţie, altfel nu înţeleg de ce ai lua o asemenea decizie când deţii astfel de bunuri care-ţi pot produce bani tu să nu faci nimic cu ele”, a declarat pentru Digi24 consultantul imobiliar Georgian Marcu.

Cine va pune mâna pe vilele și terenurile RAAPPS se va putea folosi de ele aproape o viață întreagă. Contractele de concesiune vor putea fi încheiate pe o perioada de 49 de ani, timp în care RAPPPS va percepe o taxă, arată documente oficiale citate de agenția Mediafax. Jumătate din banii obţinuţi din contractele de concesiune vor merge la buget, iar restul vor rămâne la Regie, care va folosi fondurile pentru lucrări de modernizare şi reabilitare ale bunurilor statului.

Regia are acum în administrare 650 de locuinţe de protocol, 75 de vile şi peste 250 de hectare de teren, precum şi mai multe spaţii comerciale, toate moştenite din perioada comunistă şi care în prezent sunt folosite de foşti demnitari sau chiar de rudele acestora.

Cele mai valoroase proprietăţi sunt hotelul Triumf din Bucureşti, hotelul Mara din Sinaia, Clubul Floreasca şi complexul Scroviştea.

Soluții

La începutul lui 2013, Regia a ieşit în forţă cu planuri de vânzare, după ce făcuse publice listele cu ocupanţii imobilelor care plăteau chirii foarte mici. Rezultatele licitaţiilor au fost însă dezastruoase. Drept urmare, Regia a intrat anul trecut cu o pierdere de peste 16 milioane de euro, deşi prevăzuse profit în buget. Chiar şi aşa, RAAPPS spera în 2014 la vânzări de 42 de milioane de euro, adică aceeaşi ţintă pe care o ratase doi ani la rând.

RAAPPS a avut la îndemână alte soluţii mai bune concesiunea. La un moment dat, a fost ideea înfiinţării unui fond imobiliar, listat la bursă, care să administreze proprietăţile şi să maximizeze veniturile. Practic, dacă RAAPPS nu reuşea să vândă singură, ar fi putut să plătească o firmă imobiliare care să-i evalueze imobilele şi care să se ocupe de vânzarea lor.

O altă soluţie ar fi fost închirierea imobilelor la un preţ corect, la cel de piaţă, până când preţurile de pe piaţă şi-ar mai fi revenit. RAAPPS nu a aplicat însă nicio altă strategia decât licitaţia individuală. Un pachet cu mai multe proprietăţi ar fi fost mai atractiv decât vânzarea la bucată. Consultanţii în imobiliare spun că licitaţiile organizate până acum nu atrăgeau şi pentru că imobilele scoase nu erau libere de contractele de închiriere şi nici nu puteau fi văzute. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri