ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Profitul Petrom s-a evaporat

Data publicării:
petrom-1

Probabil că se reaprind minţi care spun că, în aceste condiţii, se vede, de fapt, ce bani scot Petrom şi patronii austrieci din resursele României. Dar Petrom nu face un caz aparte în actualul context. Toate companiile petroliere raportează scăderi puternice ale profiturilor. Aceasta este industria, pentru că are nevoie de profitabilitate mare ca să poată investi mai apoi în noi zăcăminte, astfel ca, peste ani, să nu ne trezim că rămânem în pană de benzină.

Profitul Petrom a scăzut cu 68% în primul trimestru, în timp ce cifra de afaceri a grupului a luat şi ea în plin o scădere de 19%, intrând sub un miliard de euro.

Influenţa cea mai mare vine din cotaţiile petrolului. În primele trei luni din 2014, ţiţeiul era bine peste 100 de dolari, cu o medie în jur de 106 de dolari pe baril. În aceeaşi perioadă din 2015, cotaţiile au fost la mai puţin de jumătate şi, odată cu dispariţia acestei diferenţe de valoare, dispar şi profiturile companiilor petroliere.

Scăderea de la ţiţei a fost parţial compensată de o diferenţă de curs valutar, în condiţiile în care dolarul a crescut faţă de leu cu 20%.

Ieftinirea petrolului loveşte, în primul rând, exploatarea şi producţia într-o companie integrată. Însă face ca marjele pe anumite segmente să urce. De pildă, când petrolul are cotaţii reduse, rafinarea devine mult mai profitabilă. Asta s-a văzut şi la Petrom, unde profitul operaţional pe acest segment a crescut de câteva ori.

Însă rezultatul final este cel care influenţează viitorul companiei.

În noile condiții de piață, Petrom a anunțat că va reduce cu 30% investițiile în acest an. Deocamdată, însă, nu se vede în cifrele publicate. În primul trimestru, compania a investit 82 de milioane de euro, o sumă mai mare decât tot profitul. Banii au fost folosiți mai ales pentru explorările din Marea Neagră, acolo unde Petrom lucrează cu Exxon.

Există, însă, și informații ceva mai optimiste. Producția de hidrocarburi a grupului este în ușoară creștere. Chiar dacă aceasta este de doar 2% pentru zăcămintele românești, arată că s-a oprit declinul producției.

Pentru Petrom s-ar putea să fi trecut cea mai grea perioadă. Rezultatele din primul trimestru corespund cu minimul cotațiilor la țiței. Acestea au avut o revenire la o medie de peste 60 de dolari pe baril, cu vârfuri în 67 de dolari.

Aceste valori ar trebui să se vadă și în viitoarele rezultate ale Petrom. Adică scăderea profitabilității ar putea să nu mai fie atât de drastică.

Oricum, compania se pregătește pentru vremuri mai complicate. Pentru 2014 a anunțat dividende de doar 150 de milioane de euro, de trei ori mai mici decât cele din 2013, anul în care a reușit performanța unui profit de un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri