Anomalie. Despăgubirile aferente polițelor Astra vor fi plătite de FGA cu ochii închiși, fără dosare de daună

Data publicării:
astra asigurari

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu va mai putea proceda, după data de 3 martie, la deschiderea dosarelor de daună aferente polițelor de asigurare ale societății Astra, potrivit unui comunicat FGA remis luni. Totodată, Fondul nu va mai putea constata tehnic avariile.

”De la această dată, FGA va putea primi, conform legii, cereri de deschidere a dosarelor de daună – anexa 3, doar pentru evenimente asigurate produse între data închiderii procedurii de redresare financiară a societăţii Astra şi data de 3 martie 2016, inclusiv, dată la care se împlinesc 90 de zile de la data pronunţării hotărârii instantei de judecată privind deschiderea procedurii falimentului. Această hotărâre a fost luată de către instanţa de judecată în data de 3 decembrie 2015”, au spus ieri, într-un comunicat de presă, oficiali ai FGA.

Dar care va fi situația în cazul evenimentelor rutiere produse de asigurați Astra după data de 4 martie? Prea multe nu se cunosc. ”Pentru evenimente produse după această dată, potenţialii creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări se pot adresa, pentru a fi îndrumaţi cu privire la demersurile pe care urmează să le întreprindă, lichidatorului judiciar al companiei de Asigurare Reasigurare Astra SA, societatea KPMG Restructuring SPRL”, spune FGA. KPMG nu a făcut nicio precizare asupra procedurilor de urmat după 4 martie.

Însă, FGA va avea în continuare obligația de a primi cereri de plată și de a le onora. Apare o situație stranie în care Fondul nu va mai putea deschide dosare de daună, dar va fi obligată să facă plăți. Această situație va dura timp de 90 de zile după ce hotărârea de intrare în faliment a societății Astra va fi definitivă. ”În acest sens, precizăm că cererile de plată se pot depune la FGA, până la expirarea unui termen de 90 de zile, calculat de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment împotriva Astrei. În acest moment, hotărârea judecatorească nu a ramas definitivă, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, fiind în curs de soluţionare apelurile declarate împotriva acestei hotărâri”, spune FGA în comunicat.

Adică presupunând că la data de 4 martie apare hotărârea judecătorească definitivă de intrare în faliment pentru Astra, până pe 3 iunie FGA va fi obligată să onoreze cererile de plată însoțite de devizele de reparații întocmite de service-uri, chiar dacă nu vor exista dosare de daune care să fundamenteze cererile de plată. Aceasta ar putea naște abuzuri din partea service-urilor auto care, cunoscând situația, ar putea fi tentate să umfle facturile de reparații paferente polițelor Astra.

”Este o anomalie legislativă. Existau două soluții, fie ASF să ia o decizie în acest sens, fie KPMG nu va mai recunoaște polițele Astra. În final, după ce va onora cererea de plată, FGA se va îndrepta împotriva KPMG să recupereze banii, iar aceasta se va îndrepta împotriva Astra”, ne-au declarat surse din piață care au solicitat anonimatul.

Potrivit FGA, Fondul este îndrept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri