ANRE blochează ieftinirea curentului electric

Data publicării:
energie electrica

RCS & RDS, care este şi furnizor de energie electrică, vrea să-şi dezvolte propria reţea de distribuţie de energie la Oradea, dar pentru moment cererea fost respinsă de Autoritatea de Reglementare în Energie.

ANRE ne-a respins cererile, interpretând legislaţia existentă într-un mod pe care noi îl considerăm greşit. Noi considerăm că avem dreptul de a primi aceste licenţe şi de a intra în businessul de distribuţie pe baza legislaţiei existente. Distribuţia are o pondere de 35-40% în preţul final al energiei, iar reţelele existente nu sunt eficiente. Vrem să dezvoltăm reţeaua noastră, unde să putem controla tot din punct de vedere operaţional”, a declarat pentru Ziarul Financiar Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS & RDS.

ANRE susţine că nu poate acorda licenţa pentru o nouă distribuţie de energie electrică decât dacă reţeaua nouă de distribuţie este racordată la reţeaua veche, a distribuitorului tradiţional din zonă, denumit şi concesionar. În acest caz, Electrica. Oficialii Autorităţii spun că pot fi de acord cel mult cu o operare în comun a reţelei existente.

„Consider că legislaţia de bază ar îngădui această posibilitate ca toţi concesionarii din România să gândească o formă de operare a sistemelor pe care le deţin cu mai mulţi operatori. Este nevoie ca un concesionar să folosească un sistem de operare prin firme licenţiate, altele decât firma proprie”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Atitudinea ANRE este inexplicabilă, pentru că blochează concurența. Dacă în distribuție ar exista mai mulți operatori, concurenți, ar apărea și o presiune asupra prețului. Cu alte cuvinte, ANRE le refuză consumatorilor dreptul de a avea electricitate mai ieftină. Blocajul pare să fie sesizat la Guvern.

Prezent în studioul Digi24, ministrul energiei spune că e nevoie de concurenţă în distribuţie şi că trebuie schimbată legea.

Concurența e utilă, dar avem o mare problemă tehnică.....trebuie să te conectezi la transformatorul cutare....Sunt anumite probleme, dar noi, care dorim să împingem lucrurile astea, cred că măcar un prim pas poate fi făcut - nu ajungi să îți îndeplineşti angajamentul, pierzi licenţa. (...) Avem de-a face cu un cadru legal greu de combătut. În momentul în care ai dat o concesiune, e bătut în cuie....”, a declarat miercuri, la „Jurnalul de Seară”, ministrul Andrei Gerea.

RCS & RDS își dorește o reducere substanțială a prețului energiei electrice. Și-au mai anunțat intenția de a distribui electricitate Telekom și AKTA. Dacă ar fi lăsate, cele trei companii ar sparge monopolul Electrica, Enel, CEZ şi E.ON.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri