ANRE cere Guvernului amânarea liberalizării preţului la gaze pentru CET-uri. Altfel, căldura se va scumpi cu 40%

Data publicării:
gigacalorie caldura calorifer scumpiri sursa foto digi24

ANRE şi unele companii private au cerut Departamentului pentru Energie să amâne cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi ca acestea să fie considerate, în ceea ce priveşte tarifele, consumatori casnici.

De asemenea, mai multe companii private solicită amânarea liberalizării preţurilor pentru consumatorii industriali, categorie din care fac parte şi CET-urile.

"Nu este vorba de a creşte preţul la gaze. E vorba de o posibilă creştere a preţului la energia termică furnizată din centralele termice care funcţionază în zona eligilibă şi ar trebui să ia gaze din zona concurenţială, care au un preţ mai mare faţă de preţul pe care-l au consumatorii casnici care, până în 2021, beneficiază de o creştere etapizată. Nu se pune problema de creştere a preţului la aceşti tip de consumator, ci la cei casnici, care sunt discriminaţi pentru că centralele lor sunt obligate să ia gaze de pe piaţă la preţ de industrie. Se pune problema unei modificări legislative să se elimine această discriminare şi consumatorii casnici care sunt arondaţi la centrale termice de cartier să beneficieze de acelaşi tratament - acelaşi calendar de preţuri ca şi consumatorii care se alimentează direct.

(...) Preţurile vehiculate- 27-38% la preţul gigacaloriei sunt cifre care sunt luate în calcul dacă centrala e alimentată din sistemul de distribuţie sau dacă e alimentată la sistemul naţional de transport. E o estimare a noatră pe care am pus-o în actul de solicitare de modificării a ordonanţei printr-o OUG a legii 123, este o analiză a ANRE”, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE. 


"Departamentul pentru Energie analizează aceste solicitări şi, la rândul său, a cerut astăzi (luni, n.r.) ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării", a anunţat Departamentul pentru Energie, într-un comunicat citat de Mediafax.

Reprezentanţii instituţiei apreciază că amânarea parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene.

Sursa citată precizează că preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate, la 1 ianuarie 2015, în raport cu nivelurile actuale.

În luna septembrie ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.

"Problema suportabilităţii preţului gazelor de către populaţie devine îngrijorătoare. Pentru companii, liberalizarea este aproape de final conform calendarului, dar vrem să prelungim termenul. Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri", a afirmat atunci Nicolescu, într-o conferinţă.

El preciza că sunt necesare astfel de măsuri, având în vedere că în ultimii doi ani salariul mediu pe economie a scăzut, în timp ce preţul final la gaze naturale a crescut cu 16%.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului pentru Energie, ultima discuţie de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia.

Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri