Anul viitor am putea avea cea mai mare inflație din Europa, avertizează președintele Consiliului Fiscal

Data publicării:
ionut dumitru

Supraaccizarea combustibililor va duce la scumpiri în lanţ, atrage atenţia preşedintele Consiliului Fiscal. Invitat la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24, el a contrazis a optimismul exprimat de guvernanţi cum că preţurile benzinei şi motorinei nu vor creşte. Ionuţ Dumitru a explicat că din acelaşi tablou face parte şi previziunea că inflaţia va scăpa de sub control, în primul rând din cauza scumpirii energiei electrice. Iar anul viitor am putea vorbi despre o inflaţie de 3,5 la sută, probabil cea mai mare din Europa.

„Va creşte preţul la pompă. E inevitabil. Atât timp cât ai o taxa suplimentară e evident că vor încerca să transfere această taxa către consumatorul final”, a declarat Ionuț Dumitru.

Întrebat la cât estimează inflația la sfârșitul anului, președintele Consiliului Fiscal spune că previziunile au fost date peste cap de ultimele evoluţii - creşterea preţului la electricitate, care a fost o surpriză pentru toată lumea. În timp ce specialiștii se aşteaptau la o inflație de 1,7 la sută, „acum probabil că putem discuta de un 2,2 - 2,3, iar anul viitor probabil 3% poate 3,5%, care va fi probabil una dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din Europa”, a estimat Ionuț Dumitru.

Pe de altă parte, decizia Guvenului de a obliga firmele să vireze TVA într-un cont special a pus pe jar mediul de afaceri. Contabilizarea pe două paliere a taxei nu doar că va îngreuna fluxul din firme, dar nu va avea nici mare eficienţă, în opinia preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El a subliniat că marea problemă sunt firmele care nu declară şi nu plătesc TVA.

„Această decizie cu split TVA, din punctul meu de vedere, nu va avea efectele scontate sau cel puțin nu la dimensiunea care o previzionează guvernul. Split TVA rezolvă problema TVA declarat și neplătit. În momentul în care fac o factură, acel TVA nu se mai duce în contul beneficiarului, ci într-un cont separat de TVA, la care beneficiarul nu are acces. Practic, acei bani sunt inutilizabili. Split TVA rezolvă problema TVA-ului declarat și neplătit. Nu rezolva problema TVA-ului nedeclarat și neplătit. Este o chestie conceptuală care trebuie lămurită. De ce introducem o astfel de măsură și trebuie să luăm în calcul și consecințele unei astfel de măsuri”, spune Ionuț Dumitru.

În primele șase luni ale anului, încasările bugetare au fost cu 5 miliarde de lei mai mici decât sumele luate în calcul în buget, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. În acelaşi timp, cheltuielile publice au crescut. Acesta este motivul pentru care numeroase investiţii au rămas doar la stadiul de proiect, a explicat Ionuţ Dumitru.

„Atenție, cheltuielile de investiții în buget la șase luni au fost de 8,4 miliarde lei față de 12, 8 miliarde în anul anterio,  în condițiile în care în 2016 investițiile au fost la minimul ultimilor 10 ani (...) La cheltuielile de asistență socială, bugetul s-a făcut cu o creștere de 8,1%, la șapte luni avem 10,7%. Anumite cheltuieli, cele sociale, salarii, pensii, sunt mult peste ce s-a bugetat”, a spus Ionuț Dumitru.

Și tot aici se găsește și explicația pentru situația de la Ministerul Apărării, care nu l-a luat prin surprindere pe președintele Consiliului Fiscal decât în măsura în care se întâmplă prea curând.

„Nu mă miră o astfel de ştire, deşi a apărut cam devreme. Mă aşteptăm la sfârşitul anului să o avem. Noi, Consiliul Fiscal, când s-a aprobat bugetul, am subliniat că partea de cheltuieli e masiv subbugetată, iar la cheltuieli de personal, numai pe primele 7 luni, avem o cheltuială de personal de 39,9 miliarde (de lei). Dacă extrapolăm, pentru ultimele cinci luni ar mai trebui 3,5 miliarde versus ce s-a bugetat pentru a se acoperi.  Nu e singua categorie unde s-a subbugetat. Asistența socială, inclusiv pensii, şi acolo creşterea de pensii de la 1 iulie, şi acolo mai trebuie 3 miliarde suplimentat bugetul ca să acopere restul anului”, a arătat Ionuț Dumitru.

Urmăriți aici interviul integral acordat de Ionuț Dumitru în emisiunea „În fața ta”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri