Ar trebui ajutați de stat românii cu credite în franci? Ce spun telespectatorii Digi24

Data publicării:
FRANC ELVETIAN 2-2

„Este strict problema celor care au făcut împrumutul. Statul ar trebui să se implice în problemele reale ale românilor care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Până să explodeze francul, totul era frumos pentru că plăteau mult mai puţin faţă de cei care au în lei sau euro”, spune Eugen, din Germania.

Este o mare problemă socială. Suntem familii cu copii. Aceste credite le-am făcut de nevoie, nu de plăcere. Este clar că la acest nivel al cursului francului nu le vom putea plăti luna acesta. Ce ne facem? Nu e vina noastră că s-a dublat cursul francului. Trebuie să fim ajutaţi prin măsuri legislative. Vrem să ne achităm obligaţiile faţă de bancă, dar în limitele normalităţii”, susține Alina Fat.

Cristina, telespectator Digi24: „Sigur că oamenii care au credite în franci elveţieni ar trebui sprijiniţi. În fond, au făcut credit la o bancă, adică la o instituţie care ar fi trebuit să le garanteze siguranţa, nu au luat bani de la cămătarii din cartier. Aici ar trebui facută o diferenţă, iar oamenii protejaţi”.

Mihai Ioniţă: „Sunt unul dintre cei care are un credit în franci elveţieni, luat în februarie 2008, iar această reducere de 1,5% a ratei nu este altceva decât o metodă de a legifera o hoţie. Am un proces pe rol pentru contractul de credit, iar prima instanţă l-a declarat abuziv”.

Alexandru Bancu: „Intervenţia statului în contractele comerciale încheiate între persoane private şi debitori va aduce pagube instituţiilor bancare. Aceste pagube nu vor fi suportate de bănci, ci vor fi suportate de depunători ale căror dobânzi au scăzut apropiindu-se de limita inflaţiei, făcând astfel inutilă depunerea banilor în bănci. Aşa-zisa protecţie socială pentru persoane care au speculat cursurile valutare în interes personal va fi suportată de restul societăţii”.

Victor Eugen: „De cei cărora li s-au desfiinţat locurile de muncă, lăsându-i cu datorii în bănci, şi cărora băncile le-au luat casele, lăsându-i pe drumuri, cine s-a interesat de soarta lor? Aceştia au fost fideli monedei naţionale, au adus venit băncii româneşti. Să cred că tocmai de asta nu au fost ajutaţi nici de binevoitori, dar nici de stat?”

Nicolae Iorga: „Statul nu ar trebui să intervină. Cei care au făcut împrumuturile trebuiau să fie conştienţi de riscuri, ca în orice afacere”

George Cătălin Dragomir: „Statul are obligaţia să-şi apere cetăţenii şi contribuabilii în orice situaţie şi prin orice mijloc”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri