Asigurările la case și mașini se scumpesc

Data publicării:
masina service

Încrederea în companiile de asigurări este la un nivel minim, recunosc managerii din domeniu. Ca să facă uitate scandalurile, reprezentanţii companiilor s-au plimbat joi cu bicicletele împodobite cu baloane, prin centrul Bucureştiului. Brokerii şi asiguratorii au ieşit printre şoferi pentru a mai spăla puţin din imaginea stricată de unele companii de asigurări certate cu legea.

Astra este liderul pieţei asigurărilor şi o dată intrat în administrare specială, îşi va calibra preţul poliţelor în funcţie de costuri. Şi va impune un trend.

Astra a intrat în administrare specială pentru că a subestimat cu 40% daunele posibile în cazul unor catastrofe. Adică, ar fi pus deoparte cu 23 de milioane de euro mai puţin decât ar fi avut nevoie pentru a-i despăgubi pe asiguraţi în cazul unor probleme. Pentru că are nevoie de sume importante ca să se redreseze, cel mai probabil va scumpi poliţele.

Astra îşi va repoziţiona produsul pe piaţă la un preţ mai ridicat şi va trage şi piaţa, sigur. La RCA o creştere de 10-20% ar putea fi absorbită foarte uşor şi la locuinţe o creştere de 50%”, spune Bogdan Andriescu, de la Uniunea Brokerilor în Asigurare.

Astra avea printre cele mai ieftine polițe din țară. La fel și Carpatica Asigurări, firma prinsă în alt scandal generat de interesele din jurul ASF.

După ce amănuntele despre modul în care erau protejate anumite firme și ițele încurcate ale afacerilor, se așteaptă o curățenie. Societățile de asigurari vor fi mai atent supravegheate, iar capitalurile trebuie adecvate. Practic, firmele vor trebui să-și acopere costurile și să plătească daunele. 

„Banii încasaţi din primele din anul respectiv nu-ţi mai sunt suficienţi să acoperi daunele care vin din urmă”, afirmă Cristian Constantinescu, specialist în asigurări.

„Din păcate noi suntem pe ultimul loc în Europa la cheltuielile pe cap de locuitor vis a vis de asigurări. Dacă se va pierde încrederea, unde să mergem?”, spune și Mihai Tecău, președintele unei companii de asigurări.

Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit 9.250 de plângeri doar pentru asigurările auto RCA. Aproximativ două treimi dintre petitții au fost înregistrate pentru Euroins și Astra. 30% dintre petiţii au vizat companiile City Insurance, Carpatica, Asirom şi Uniqa.

Sunt foarte multe companii care împing despăgubirile de pe un an pe altul. Însă nu o pot face la nesfârșit.

Anul trecut, încasările din RCA au ajuns la 560 de milioane de euro. Despăgubirile pentru răspunderea civilă auto au ajuns la 425 de milioane de euro. În categoria asigurărilor generale, asigurarile RCA au reprezentat 37% din venituri, în timp ce despăgubirile au ajuns la jumătate din totalul acordat de firme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri