Astra Asigurări intră în faliment. ASF i-a retras autorizația de funcționare

Data publicării:
astra 2

Prăbuşirea asigurătorului, care a fost cel mai mare din România până în urmă cu doi ani, le-ar putea provoca probleme şi celor 1,8 milioane de asiguraţi, dintre care cei mai mulţi sunt cei cu poliţe RCA.

Reprezentanţii service-urilor avertizează deja că nu vor mai repara maşinile celor cu asemenea asigurări.

Plata pagubelor va fi făcută de Fondul de Garantare a Asiguraţilor, dar abia după ce compania va intra oficial în faliment.

Carmen Radu, preşedintele Fondului de Garantare a Asiguraţilor: „Până când fondul va prelua dosarele de daună, în continuare clienţii se vor adresa Astra prin sediul central sau filialele din ţară”.

Cu toate acestea, însă, nu este exclus să apară probleme în cazul clienţilor cu asigurări RCA.

Cristian Muntean, director la Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente: „Eu recomand unităţilor reparatoare să nu mai efectueze reparaţii pentru asiguraţii Astra pentru că în momentul de faţă această societate datorează sume importante multor unităţi reparatoare. Acestea au şanse mari să intre în faliment din această cauză”.



ACTUALIZARE 15.10. Șeful ASF, Mișu Negrițoiu, a anunțat într-o conferință de presă că autoritatea a decis încheierea procedurii de administrare specială și a solicitat începerea procedurii de faliment a companiei de asigurări.

De asemenea, asigurătorului i-a fost retrasă autorizarea de funcționare.

Fondul de garantare are capacitatea de a acoperi polițele, a mai spus Mișu Negrițoiu.

„Acționarii principali nu au cooperat cu noi”, a adăugat el.

Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei și Fondul are aproape un miliard de lei. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați și 2,5 milioane de polițe”, a spus Mișu Negrițoiu.

În termen de 30 de zile, dosarele de despăgubire se transferă de la Astra la Fondul de Garantare a Asiguraților. Asigurații au posibilitatea să denunțe polițele. Atât timp cât asigurații nu denunță polițele, polița e valabilă. În consecință, despăgubirile funcționează în baza poliței existente”, a precizat el.


Cristian Constantinescu, specialist în asigurări: Nu ar trebui să îi afecteze pe cei care au polițe la Astra. Adică vorbim de persoane fizice, având în vedere limita maximă de 450.000 de lei, deci 100.000 de euro. În mod normal pentru persoane fizice e suficient. La juridice nu știu, e în funcție de ce au în portofoliu.

Cele mai afectate vor fi companiile de asigurări care rămân pe piață, pentru că despăgubirile se plătesc de la fondul de garantare și fondul va trebui completat. Deci ASF va majora contribuția către fond, care se va traduce printr-o majorare a cotațiilor de prime la societățile de asigurare.

Dacă celelalte companii, și 99% așa se va întâmpla, vor trebui să contribuie și mai mult, se poate duce între 5% și 10% contribuția, societățile de asigurări nu au alte surse de venit decât din prime. Deci asta e ceea ce normal se va întâmpla în piață. E o procedură normală ca pentru orice altă societate comercială, cu singura deosebire că aici există fondul de garantare al asiguraților care va plăti despăgubirile către actualii asigurați și care au daune de recuperat.

Cred că o să fie o problemă cu service-urile pentru că sunt destule care au de recuperat peste 450.000 de lei de la Astra. Nu mi se pare că ar trebui să le plângem de milă pentru că service-urile sunt în cunoștință de cauză cu situația financiară a acestei societăți de ani de zile. Dacă au apucat să își adune debite care depășesc suta de mii de euro e problema lor. A doua e problema convenției carte verde, la care nu se poate impune o limitare a despăgubirii.


ACTUALIZARE 12.46. Astra Asigurări intră în faliment. Decizia a fost luată în urmă cu scurt timp de Autoritatea de Supraveghere Financiară, spun surse din ASF.

Despăgubirile pentru polițe vor fi plătite de Fondul de Garantare.

ASF a anunțat o conferință de presă pentru ora 15.00.


ASF poate decide naţionalizarea Astra Asigurări, intrarea în faliment a asigurătorului sau preluarea de către o altă firmă.

Reprezentanţii Astra au anunţat însă că acţionarii companiei sunt dispuşi să aducă în firmă cei 425 de milioane de lei până în toamna anului viitor, însă cu o serie de condiţii.

Asta doar dacă ASF va revoca administrarea specială şi va anula decizia de limitare a afacerilor la jumătate comparativ cu perioada de dinaintea intrării în administrare specială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri