Astra Asigurări și-ar putea găsi salvarea în China. Alternativa ar fi costisitoare pentru români

Data publicării:
ASTRA MFX

Potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară, mai mulţi potenţiali cumpărători analizează datele financiare ale Astra pentru a înainta posibile oferte.

Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: „Noi am lăsat camera de date deschisă. În aceste zile au loc și negocieri cu mai multe fonduri de investiții, dintre care unul chinez. Deci în aceste zile. Căutăm un investitor care să intre în capitalul social al societăților de asigurări în pericol de a intra în faliment. În cazul concret al Astrei, că bănuiesc că aici întrebați, deja am aprobat prospectul pentru a doua majorare de capital social, ceea ce dacă se va întâmpla va fi și semnalul de salvare a companiei”.

Situaţia Astra trebuie să se lămurească până la sfârşitul lunii iulie. Şi există două variante. Prima este preluarea în schimbul unei majorări de capital de aproape 100 de milioane de euro, în dauna lui Dan Adamescu, actualul proprietar, care însă nu mai are forţa financiară să salveze compania.

A doua variantă este costisitoare pentru toţi asiguraţii din România. În lipsa unei infuzii de capital, fondul de garantare în asigurări va trebui să acopere despăgubirile de la Astra pentru poliţele în vigoare.

Specialiştii spun că există riscul să se consume mare parte din acest fond care are acum aproape un miliard de lei.

Fondul va trebui refăcut şi alimentarea vine exclusiv din încasările firmelor de asigurări, care vor transmite costul suplimentar către client.

Iar Astra poate fi doar primul episod. Şi Carpatica Asig ar putea avea nevoie de o majorare de capital tot de aproape 100 de milioane de euro. Actualul acţionar majoritar, Ilie Carabulea, are şi el probleme financiare, pe lângă cele penale. Omul de afaceri caută un cumpărător inclusiv pentru banca sa, Carpatica.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri