Banca Românească a fost preluată de grupul financiar maghiar OTP

Data actualizării: Data publicării:
Banca-Romaneasca-2

Banca grecească National Bank of Greece (NBG) a semnat un acord cu subsidiara din România a grupul financiar maghiar OTP privind achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99,28%, tranzacţie care implică şi achiziţia portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG, a anunţat joi OTP Bank România, relatează News.ro.

În luna martie a acestui an, Profit.ro a anunţat, citând surse din piaţă, că OTP este în discuţii avansate pentru a prelua Banca Românească.

”Reprezentanţii National Bank of Greece şi ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziţionarea Băncii Româneşti. Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei”, se arată în comunicatul publicat joi.

Tranzacţia trebuie să obţină aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a putea fi finalizată. În urma finalizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România (OBR) va creşte la aproape 4%, faţă de 2,09% cât este în prezent, urcând astfel pe locul 8 în topul băncilor din România. Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piaţă de 1,62%.

Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de consilier financiar unic al OTP Group în această tranzacţie.

”Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienţilor ambelor bănci. Acest lucru nu implică doar un acces mai facil la sucursalele băncii, dar şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor. Ne aşteptăm ca finalizarea tranzacţiei financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea acesteia de către autorităţile competente”, a declarat director general adjunct al diviziei comerciale a OTP Bank, László Wolf, în cadrul comunicatului.

Wolf a declarat, în luna martie a acestui an, că în România există cel puţin trei bănci semnificative scoase la vânzare, iar OTP are suficienţi bani s-o cumpere pe oricare, în contextul în care lichidităţile la nivel de grup sunt de 8 miliarde euro, iar pentru piaţa din România ar fi suficiente în prezent 10-15 bănci mari.

În luna februarie a acestui an, directorul general al OTP Bank România, László Diósi, a declarat, pentru News.ro, că este probabilă achiziţia, de către grupul bancar ungar, a unei bănci cu o cotă de piaţă în România de cel puţin 1% în acest an, dar nu la orice preţ, în condiţiile în care obiectivul băncii, de a atinge o cotă de piaţă de 5% în trei ani, este aproape imposibil de atins doar pe cale organică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri