Bancherii avertizează: banii veniţi de peste hotare nu vor fi mulţi dacă nu se investeşte în infrastructură

Data publicării:
bani 2-1

Investitorii străini spun că România nu are o strategie pe termen lung de creştere economică.

Henning Esskuchen, director în cadrul unui grup bancar: „E mai rău să atragi investitori şi mai apoi să-i dezamăgeşti”.

Cele mai mari dezamăgiri sunt în domeniul infrastructurii. Anul trecut, proiectele importante au îngheţat odată cu prăbuşirea investiţiilor publice.

Anul acesta, Guvernul a promis o revenire, dar nu a avut forţa să o facă. În primele două luni, sumele pentru investiţiile publice au scăzut cu 40 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stefan Nanu, director în cadrul Ministerului Finanţelor: „Sunt multe proiecte în aşteptare, concentrarea ar trebui să fie pe cele cu fonduri europene”.

Cei mai mulţi bani de peste hotare au venit în 2008: aproape 9 miliarde şi jumătate de euro. Investiţiile s-au redus apoi dramatic, până la un miliard opt sute de milioane în 2011. Abia anul trecut au mai crescut, dar tot sunt departe de maximul de dinaintea crizei.

Guvernul încearcă acum să atragă banii străinilor prin taxele mai mici prevăzute în noul Cod Fiscal şi prin reducerea evaziunii fiscale. Banii colectaţi ar trebui să se întoarcă în investiţii care să facă atrăgătoare România.

Ştefan Nanu, director în cadrul Ministerului Finanţelor: „Departamentul Antifraudă face o treabă bună, rezultatele înregistrate în primele 2 luni sunt foarte bune, colectarea de TVA a fost mult mai mare decât anul trecut”.

Oamenii de afaceri reproşează Guvernului că nu ştie să promoveze atuurile României: terenuri roditoare, pe care se poate face agricultura ecologică, locuri de poveste în care ar trebui să ajungă sute de mii de turişti străini, şi specialişti care vorbesc bine multe limbi străine.

Octavian Bădescu, antreprenor: „E un avantaj la nivelul resurselor umane: spre exemplu, vorbim foarte bine engleza spre deosebire de alte ţări din jur şi ăsta e un avantaj”.

Din regiunea Europei Centrale şi de Est, cel mai mare concurent al României pentru atragerea de investiţii străine este Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri