Băncile fac concurenţă serioasă agenților imobiliari

Data publicării:
blocuri in constructie

La Iaşi, finalizarea marilor ansambluri de locuinţe a coincis cu debutul crizei economice, care a însemnat prăbuşirea pieţei imobiliare. Un complex, aflat la intrarea în oraş, ar fi trebuit să numere 11 blocuri, fiecare cu câte 50 de apartamente. Au fost terminate doar cinci imobile. Dezvoltatorul a abandonat proiectul, iar banca care îl finanţa încearcă acum să vândă cele aproximativ o sută de locuinţe rămase neocupate.

Față de perioada de boom imobiliar când a fost ridicat complexul rezidențial, un apartament cu trei camere se vinde acum și cu 13.000 de euro mai puțin. Dezvoltatorul a reușit să vândă puțin peste jumătate din totalul locuințelor, iar banca are de recuperat acum aproape 7 milioane de euro.

Din 2012 am înțeles că sunt probleme și stă blocul ăsta așa fără să se vândă niciun apartament”, spune un localnic.

Dacă vor apela pe segmentul de vânzări la niște specialiști în vânzări, cu siguranță vânzarea va fi simplă”, este de părere Cristian Mihoci, managerul unei agenții imobiliare.

Un alt exemplu. Tot un complex rezidențial, construit în aceeași perioadă, tot la marginea Iașiului. Dezvoltatorul a intrat în faliment şi datorează băncilor 22 de milioane de euro.

Creditele obținute erau foarte ușor obținute pe aceste proiecte imobiliare, fără a exista un impact clar al acestor proiecte în viitor”, explică Radu Botez, dezvoltator imobiliar.

În acest ansamblu rezidențial lichidatorul a încercat chiar să scoată la licitație publică, de mai multe ori, locuințele rămase disponibile pentru a recupera datoriile dezvoltatorului către creditori. Cu toate acestea, în continuare sunt suficiente apartamente goale.

„În ultimul bloc sunt numai 2-3 apartamente locuite. Prețurile au scăzut, față de cum am cumpărat noi. S-au redus destul de mult, 25%, 30”, spune un locatar.

 

În încercarea de a-şi recupera măcar o parte din bani, băncile au scăzut semnificativ preţul locuinţelor pe care încearcă să le vândă. De pildă, o garsonieră care avea în 2009 costa 40 de mii de euro, acum este 33.000 de euro. Cea mai mare reducere este la apartamentele cu trei camere - de la o sută de mii de euro, preţul a scăzut cu aproape un sfert.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri