An bun pentru vinul românesc

Data publicării:
The Annual Wine Competition Tastings In Tel Aviv
TEL AVIV, ISRAEL - MARCH 19: An expert reaches for a glass of Cabernet Sauvignon during a tasting session as more than 250 wines from some 60 Israeli wineries compete for coveted awards to be announced next week March 19, 2007 in Tel Aviv. Wines have been produced in the Holy Land since pre-biblical times, but the Muslim conquest of 636 AD forced a hiatus in the tradition. Currently Israeli per capita wine consumption has doubled but compared to European countries it remains low. (Photo by David Silverman/Getty Images)

Este un an bun pentru vinul românesc. Comisia Europeană prognozează că podgoriile din România vor produce anul acesta 4,8 milioane de hectolitri de vin cu 28% mai mult decât anul trecut.

The Annual Wine Competition Tastings In Tel Aviv
FOTO Getty Images

Este cea mai mare creştere procentuală înregistrată anul acesta în Europa. Pe de o parte, viticultorii români au fost ocoliţi de problemele meteorologice care au afectat strugruii de pe restul continentului.

Pe de altă parte, saltul mare de anul acesta este dat şi de faptul că anul trecut a fost unul slab pentru viile din România. Anul trecut producţia de vin a fost sub pragul de 4 milioane de hectolitri. Chiar şi aşa producţia aşteptată anul acesta este neobişnuit de mare. Este cu 17% peste media ultimilor ani. Cele 4,8 milioane de hectolitri vor plasa şi anul acesta România pe locul şase în topul celor mai mari producători europeni de vin. Însă ţara noastră este pe penultimul loc în clasamentul exportatorilor de vin. Doar 4% din vinul românesc este vândut peste hotare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri