Analiști: Se apropie o nouă criză economică mondială. Ce face România

Data actualizării: Data publicării:
bursa scadere
Foto: Getty Images

Se apropie o nouă criză economică mondială. Tot mai mulţi analişti ai unor grupuri importante de pe Wall Street avertizează că amânarea măsurilor economice promise de administraţia Trump poate pune capăt ciclului de creştere economică în Statele Unite. Şi pentru noi ar putea să fie complicat. România consumă la fel ca în 2008, dar este mai vulnerabilă la crize decât în urmă cu 9 ani.

De 100 de luni, economia americană este pe creştere. E cea mai lungă astfel de perioadă de după Al Doilea Război Mondial. Şi, în economie, ce urcă, trebuie să şi coboare.

Andrei Rădulescu, economist-şef al unei bănci: Evident că pe măsură ce se acumulează semnale de maturitate în economia americană, prima economie a lumii cu o pondere de aproximativ 25% în PIB-ul global, trebuie să ne aşteptăm şi la o aterizare. În primul rând, semnalul îl va da bursa.

Nimeni nu poate spune exact cum va arăta următoarea criză economică.

Claudiu Cazacu, analist financiar: Părerea mea că va fi, ori mult mai dispersată în timp, ori mult mai severă şi mult mai acută.

România este, la rândul ei, mai puțin pregatită să treacă peste o criză decât era în 2008. Cu toate acestea, Executivul pastreaza cheltuielile la un nivel ridicat.

Claudiu Cazacu, analist financiar: Este deosebit de imprudent ca să tratăm, inclusiv în România, cheltuielile publice ca şi cum trăim într-o nouă epocă de aur, care nu se va încheia.

La fel ca în 2008, grosul creşterii economice vine din consum. Firmele sunt dependente unele de altele şi recuperează tot mai greu datoriile de la parteneri. Durata aproape că s-a dublat în ultimii 9 ani. Mediul de afaceri nu are experienţa unei crize. Mai mult de o treime dintre firme se închid înainte să împlinească 5 ani.

Iancu Guda, preşedintele AAFBR: Jumătate din companiile care sunt active în România nu au trecut prin criza financiară din anul 2008-2009, nu văd cum un asemena mediu de afaceri sa poată gestiona mai bine următoarea recesiune. Primul efect va fi pe plan financiar. O viitoare recesiune va face ca neîncrederea să crească, să se instaureze sentimentul de panică, ceea ce va reduce la retragerea capitalurilor din țările emergente, inclusiv Romania.

Complicații pot apărea și la nivelul dobânzilor, care deja sunt la un nivel foarte redus.

Lucian Croitoru, consilier pentru politică monetară în BNR: Când vine o criză şi intri în recesiune, ai nevoie de o reducere a ratelor dobânzii, ca să stimulezi această ieşire din recesiune şi s-ar putea ca ratele dobânzii să fie prea jos.

Impactul unei noi crize economice asupra firmelor va fi devastator, avertizează experții. Una din trei firme va fi expusă insolvenţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri