Biziday | Implicarea românilor în afaceri în funcție de gen

Data actualizării: Data publicării:
economie

Mai degrabă bărbați și cu vârste cuprinse între 35 și 55 de ani. Cam acesta este profilul omului de afaceri din România, conform unui studiu realizat de KeysFin.

Cercetarea a luat în calcul doar persoanele care dețin cel puțin un sfert din acționariatul unei companii și, dacă e să citești printre rânduri, vezi inclusiv domeniile care și-au revenit de pe urma crizei.

De exemplu, bărbații investesc cu predilecție în construcții. Cam trei sferturi dintre firmele din acest domeniu sunt controlate de bărbați și cele mai multe se află în Capitală, Cluj și Timișoara. Sunt exact zonele în care piața imobiliară a crescut cel mai mult, în special când vine vorba de construcția de locuințe.

Un domeniu în care femeile și bărbații se implică aproximativ în aceeași măsură este comerțul. Este adevărat că în ultimul an veniturile românilor au crescut destul de mult și că salariul minim brut este în acest moment cu 150 de lei mare decât la finele anului trecut. A scăzut și TVA la alimente, așa că românii consumă mai mult decât o făceau în 2014.

Raportat la întreaga economie, cam două treimi dintre acțiunile companiilor românești sunt deținute de bărbați și sunt puține domenii controlate de femei. Printre ele, cel al asistenței sociale sau al sănătății, unde ceva mai mult de jumătate din companii au acționariat feminin. În plus, vârsta medie a femeilor care se implică în afaceri este considerabil mai mică decât a bărbaților.

Există însă și o discrepanță foarte mare în privința distribuției georgrafice, căci femeile de afaceri din București sunt mai numeroase decât cele din județele Cluj, Constanța, Timiș și Bihor luate la un loc.

Interesant este și faptul că media de vârstă a acționarilor din sectorul IT este mult mai mică decât a tuturor celorlalte domenii, lucru explicabil prin faptul că tinerii sunt cei mai interesați de noile tehnologii.

În schimb, industria este dominată de oamenii cu experiență, căci media lor de vârstă se apropie de 50 de ani.

Domeniile controlate de bărbați

Construcții: 75%

Transporturi: 71%

Producție: 67%

Domeniile controlate de femei

Asistență socială: 58%

Sănătate: 51%

Vârsta medie a oamenilor de afaceri

Femei: 40 de ani

Bărbați: 45 de ani

Sursă: KeysFin

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri