BUSINESS CLUB. Cum îi putem ajuta pe „frații de peste Prut”

Data actualizării: Data publicării:
ciolos vizita moldova
FOTO: gov.ro

România ar putea înfiinţa un fond de garantare a investiţiilor în Republica Moldova, iar o bancă mare din România s-ar putea extinde şi peste Prut. Anunţurile au fost făcute de premierul Dacian Cioloş în timpul vizitei sale de ieri de la Chişinău. 

Premierul spune că Fondul de Garantare a IMM-urilor, cel care se ocupă în România şi de programul Prima Casă, ar putea înfiinţa o filială în Moldova. Ar ajuta companiile româneşti care vor să facă afaceri în Moldova să obţină mai uşor împrumuturi. Poate chiar de la banca din ţara noastră care vrea să îşi deschidă unităţi şi în ţara vecină. Premierul Cioloş nu a spus despre cine ar fi vorba, însă sistemul financiar din Republica Moldova are nevoie de bănci precum cele din România.

Dispariţia unui miliard de dolari din visteria a trei bănci mari din Moldova a provocat o criză severă la Chişinău. Creditorii internaţionali au cerut ca băncile devalizate să fie lichidate, însă autorităţile moldovene au refuzat, ceea ce a dus la un impas al negocierilor pentru un ajutor extern. În cele din urmă, ajutorul a venit din partea României.

Ţara noastră a acceptat să îi ofere Moldovei un împrumut de 150 de milioane de euro. O primă tranşă de 60 de milioane de euro a fost deblocată după ce guvernul Cioloş i-a impus guvernului de la Chişinău mai multe condiţii. Inclusiv numirea unui guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei care să deruleze un audit în sistemul financiar.

În aşteptarea reformelor, România ajută Moldova cum poate. Serviciul de intervenţie rapidă SMURD operează peste Prut încă din 2014 şi, până în 2020 ar urma să aibă 10 ambulanţe, 4 autospeciale de descarcerare şi 4 heliporturi.

În plus, după construirea gazoductului Iaşi-Ungheni, companiile de stat Transgaz şi Transelectrica vor să investească în continuare pentru interconectarea reţelelor de gaze şi electricitate din România şi Moldova. Însă premierul Cioloş spune că va trebui să existe interes şi din partea Chişinăului pentru astfel de investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri