Ce se va întâmpla cu bancnotele vechi, după ce BNR va tipări banii noi

Data actualizării: Data publicării:
bani aruncati getty

Pe măsură ce bancnotele aflate în circulaţie se vor deteriora, ele vor fi scoase din circulaţie şi înlocuite cu bancnotele cu însemnele noi”, a explicat purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu.

Procesul va dura câţiva ani. La BNR ajung zilnic pentru verificare zeci de milioane de lei.

Toţi banii de la băncile comerciale şi trezoreriile din ţară, care ajung la BNR vin sub forma unor pachețele de 100 de bucăți, într-un pachet mare de 1.000 de bucăți. Pachetul este trimis la o mașinărie de procesare a banilor, unde fiecare bancnotă este autentificată, verificată, numărată, iar dacă nu este conformă este distrusă.

Mai puţin de 1,2% dintre bancnotele verificate sunt respinse.

Bancnotele neconforme sunt distruse prin tocare. La final tot ce mai rămâne din bancnotele neconforme sunt bucăţi de câţiva milimetri din plastic. Rezidurile sunt duse apoi la reciclat şi produsele finale posibil să le aveţi şi dumneavoastră acasă: produse de uz casnic, din plastic.

În tot procesul de retipărire a bancnotelor şi a monedelor cu noua siglă, banii vor putea fi folosiţi în paralel.

Această nouă emisiune va fi anunţată la momentul potrivit. Vom anunţa băncile, operatorii economici şi populaţia şă ştie că ambete tipuri de însemne monetare şi cele noi şi cele vechi vor fi valabile în circulaţie”, a precizat purtătorul de cuvânt al BNR.

Masa monetară din România este de 250 de miliarde de lei, în creştere cu 9,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.     

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri