Comuniştii au devenit cei mai mari fani ai capitalismului

Data actualizării: Data publicării:
CHINA-POLITICS
AFP PHOTO / Pool / Ed Jones

Comuniştii au devenit cei mai mari fani ai capitalismului. Preşedintele hinei a făcut un fel de manifest pentru globalizare şi liber schimb la Davos în vreme ce Trump, miliardarul ales preşedinte în cea mai capitalistă ţară a lumii, ameninţă să anuleze acorduri comerciale şi să impună taxe vamale usturătoare. Dacă planul lui reuşeşte, economia globală ar putea trece prin schimbări istorice.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: „Globalizarea economică era pe vremuri comoara din peştera găsită de Ali Baba în 1001 de nopţi. Între timp a devenit în ochii multora cutia Pandorei.”

Fără să pronunţe numele "Donald Trump", Xi Jinping a vorbit o oră despre înclinaţiile protecţioniste ale noului preşedinte. Printre rânduri, a criticat anunţul că va rupe marile acorduri comerciale şi că va pune taxe vamale de 45% pe mărfurile importate din China. Dezvoltarea ţării sale e benefică pentru toată lumea, spune Xi Jinping.

China e aşteptată să importe mărfuri în valoare de 8 mii de miliarde de dolari în următorii 5 ani şi să investească peste graniţă 750 de miliarde. Preşedintele chinez vine pentru prima oară la Davos, iar Donald Trump lipseşte. Schimbarea a stârnit glume pe seama miliardarului. The Guardian scrie că fără Trump, Davos e precum Hamlet fără prinţ.

Xi Jinping, preşedintele Chinei: „Să mergi pe calea protecţionismului e ca şi cum te-ai bloca într-o cameră întunecată. E drept că nu intră vântul şi ploaia, dar rămâi şi fără lumină şi fără aer. Nimeni nu câştigă într-un război comercial”.

Nimeni nu câştigă într-un război comercial, dar China câştigă dacă America rupe legătura cu exteriorul. Statele Unite riscă să-şi piardă relevanţa şi să lase în urmă un gol pe care-l pot umple chinezii. Trump a promis deja că va anula negocierile pentru acordul comercial Trans-Pacific încă din prima zi la Casa Albă, iar acest lucru i-a dat Beijingului puterea să promoveze un acord rival cu ţările cu care iniţial negociaseră americanii. Ar putea urma şi alte mişcări similare, mai ales că Trump a aruncat săgeţi inclusiv către industria auto a Germaniei.

Nariman Behravesh, economist-şef IHS Markit: „China îşi va deschide graniţele pentru şi mai mult comerţ. Se va deschide pentru şi mai multe investiţii străine. Se vor asigura că moneda lor nu e o forţă destabilizatoare. Cel mai important, iar asta a fost spusă pentru Trump, nu vor un război valutar. Nu vor un război comercial”.

Pentru moment, China e însă destul de închisă în faţa străinilor. Deşi aceştia au putut deschide acolo mii de fabrici, sectoarele de înaltă tehnologie rămân rezervate localnicilor. Aşa se face că anul trecut chinezii au cumpărat în Europa companii în valoare de 35 de miliarde de euro pe când europenii au făcut în China achiziţii de cinci ori mai mici. Dar barierele vor fi ridicate curând, promite Beijingul, tocmai când Americă dă înapoi pe scena globală. Schimbarea se simte şi la Davos. La Forumul Economic Mondial au venit mai mulţi oficiali chinezi ca oricând, iar o mare parte dintre conferinţe se axează tocmai pe rolul Asiei în lume. Una dintre ele e numită cât se poate de clar - „China preia conducerea". Daca chiar se va întâmpla, atunci lumea în care am trăit până acum, unipolară, dominată de America, va deveni una multipolară, iar asta ar schimba balanţa de puteri nu doar în economie, ci şi în politică.

Sursa Digi24 TV

Foto: Gulliver/Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri