Costul cu munca, de șapte ori mai mare în România decât în UE

Data actualizării: Data publicării:
Muncitor angajat fabrica GettyImagesseptembrie 2015

România a înregistrat în trimestrul 4 cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă din UE, de 12,3%, potrivit datelor de luni ale Eurostat.

Muncitor angajat fabrica GettyImagesseptembrie 2015

România a înregistrat în trimestrul patru al anului 2016 cea mai mare creştere a costului orar cu forţa de muncă din UE, de 12,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, cu mult peste media europeană de 1,7%, potrivit datelor publicate luni de biroul european de statistică Eurostat.

În zona euro, costul orar al forţei de muncă a avansat cu 1,6%.

Creşteri mari ale acestor costuri au mai avut loc în Lituania (10,7%), Letonia (8,1%) şi Bulgaria (8%).

Scăderi au fost consemnate în Grecia (-0,5%) şi Austria (-0,1%).

Principalele două componente ale costurilor forţei de muncă sunt salariile şi costurile non-salariale.

În zona euro, salariul pe oră lucrată a avansat în ultimul trimestrul al anului 2016  cu 1,6%, iar componenta non-salarială cu 1,5%, comparativ cu intervalul similar din 2015.

La nivelul Uniunii Europene, salariile orare au urcat în aceeaşi perioadă cu 1,8%, iar componenta costurilor non-salariale cu 1,5%.

În funcţie de activităţile economice, costurile orare cu forţa de muncă au crescut în zona euro cu 1,8% în industrie, cu 2,3% în construcţii, cu 1,5% în servicii şi cu 1,5% în activită economice care nu includ afaceri.

La nivelul UE, aceste costuri au avansat cu 1,7% în industrie, cu 3,1% în construcţii, cu 1,6% în servicii şi cu 1,8% în economia non-business, arată datele Eurostat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri