Sari la conținut

Cum s-a desfăşurat prima licitaţie de vite Angus din România

Prima licitaţie din România unde s-au vândut vaci Angus a avut loc astăzi, în judeţul Cluj. Fermierii români au început să descopere avantajele acestei rase originare din Scoţia - văcuţele se cresc uşor, iar profitul e considerabil, deoarece carnea lor e la mare căutare. Preţul e însă pe măsură, câteva mii de euro.

Zeci de fermieri din toată ţara au venit la Jucu, hotărâţi să plece acasă măcar cu un exemplar din rasa Angus. Preţurile n-au fost însă tocmai accesibile - au pornit de la 1.400 de euro pentru un viţel şi au urcat rapid.

Eugen Giuşcă, fermier: „Beneficiile rasei la un moment dat se reflectă într-o genetică foarte bună.

Pentru asta am venit la licitaţia respectivă, ca să îmbunătăţesc genetica fermei.”

Rasa Angus e una dintre cele mai profitabile din lume, spun specialiştii. Viţeii cresc rapid, iar carnea e foarte apreciată de gurmanzi.

Marian Geantă, fermier: „Un kilogram de carne vorbind în viu, cam la 12 lei plus TVA, astea cel puţin fac viţeii la 400-500 kg în 11-12 luni, foarte repede.”

Igor Peev, fermier: „Se cresc foarte uşor, se cresc în natură. 9 luni de zile stau afară pe pajişte”.

70% din Angus domină piaţa de carne din întreaga lume.

Augustin Florea, directorul Asociaţiei Aderbeen Angus România: „În gastronomie într-adevăr este o carne foarte dorită, căutată, datorită gustului foarte bun, datorită marmorării excepţionale”.

Deocamdată, în România sunt peste 17.000 de vaci Angus, dar numărul e într-o continuă creştere.