Impozitul ”special” pe venit, cel pe piatră spartă sau pe ciment, surse de bani pentru construirea de locuințe convenabile

Data actualizării: Data publicării:
5644fc0a682ccff56e2c0d28 1

Guvernul ia în calcul introducerea unui impozit special pe venit pentru a strânge bani în vederea construcţiei de locuinţe la preţuri accesibile, potrivit unui proiect al Strategiei Naționale de Locuire, întocmit de Ministerul Dezvoltării și care prevede înființarea unui Fond Naţional de Locuire, informează Capital.ro.

Scopul Fondului Naţional de Locuire ar fi „sporirea disponibilităţii locuinţelor de calitate bună, eficiente energetic şi la un preţ convenabil, evitând în acelaşi timp cheltuielile ineficiente de fonduri publice“. Ideea fondului a fost recomandată de Banca Mondială, care a livrat în vara anului trecut, la cererea Guvernului României, un raport extins la nivelul politicilor de locuire din România.

Banii ar putea fi obţinuţi prin direcţionarea către acest fond a unui procent din taxele aplicate pe transferul proprietăţii. Pe acelaşi model se are în vedere şi direcţionarea unui procent din încasările de impozit pe case, apartamente şi terenuri ale primăriilor.

Şi mai interesantă este ideea introducerii unui impozit special pe venit sau a unei taxe dedicate pe produse (precum cimentul). Tot la acest capitol, bani s-ar mai putea obţine şi din chiriile proprietăţilor deţinute de stat sau prin emiterea de obligaţiuni de către fond pe baza fluxului de venituri garantat din închirierea proprietăţilor statului.

Acestor surse de venit li se adaugă bani din bugetul de stat, din fonduri europene sau din „unele contribuţii de la administraţia locală“.

Cu aceşti bani, Fondul Naţional de Locuire ar urma să ofere stimulente fiscale dezvoltatorilor care construiesc locuinţe cu preţuri accesibile, să acorde subvenţii persoanelor sărace pentru îmbunătăţirea, construirea sau închirierea unei locuinţe şi să acţioneze ca partener de finanţare pentru primării, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi asociaţii de proprietari în vederea reabilitării clădirilor cu risc seismic şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a sistemelor de termoficare şi a locuinţelor.

Documentul mai arată că, în cazul continuării programului Prima Casă, acesta ar putea să funcţioneze în paralel cu unele dintre iniţiativele din cadrul Fondului sau ar putea fi inclus în programul Fondului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri