Bănci care renunță la ”Prima Casă”

Data actualizării: Data publicării:
IMOBILIARE CASA CHEI LOCUINTA PRIMA CASA THINKSTOCK

Programul guvernamental ar aduce profituri prea mici, spun unii bancheri. Marja proprie a băncilor se situează în jurul la 2% în condițiile în care la celelalte credite imobiliare în lei este de 4%.

N15 PRIMA CASA ARE FONDURI THINKSTOCK 1

Actualizare “Piraeus Bank România informează că nu a emis niciun anunț oficial privind renunțarea la programul Prima Casă. Banca menționează că nu are în plan să renunțe la acest program, ci doar este în așteptarea alocării fondurilor necesare pentru derularea acestuia” au comunicat reprezentanți ai băncii imediat după apariția informațiilor privind retragerea în presă.

Piraeus Bank și Intesa Sanpaolo au anunțat că nu mai dau credite Prima Casă. Alte două bănci se declară prea puțin interesate de credite ipotecare, cu atât mai mult Prima Casă, potrivit Economica.net.

Motivul? Marja de profit la acest tip de credit este prea mică, iar rata neperformantelor începe să crească. Prima Casă a devenit un program neinteresant pentru unele bănci. Piraeus Bank și Intesa Sanpaolo Bank au anunțat oficial că scot din oferta lor programul Prima Casă. Zvonurile despre Alpha Bank și dorința ei de a renunța la Prima Casă trenează de circa trei luni, iar campaniile promoționale ale acestei bănci nu reflectă o prea mare ardoare în a vinde acest produs. Mai nou, o altă bancă se gândește să renunțe oficial la acest program. Multe dintre băncile consacrate pentru acest gen de produs nu mai oferă credite imobiliare în țară pentru românii care muncesc în străinătate.

Rata neperformantelor a început să crească și pe acest segment. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, ea a ajuns la 0,3% din total credite acordate, iar maturitatea unui credit ipotecar se vede după cinci ani de la achitarea primei rate. Primele neperformante au apărut la sfârșitul anului trecut semn că acestea pot să crească. Perspectiva modificării legislației și a modului de acordare a garanțiilor (condițiile programului Prima Casă au mai fost modificate odată când s-a trecut de la garanția de 100% a statului la garanția de 50%) schimbă din nou modul de a privi lucrurile al bancherilor.

Ministerul Finanţelor Publice propune suplimentarea plafonului de garantare a creditelor pentru Prima Casă pe 2016 cu 500 de milioane de lei, într-un proiect aflat în dezbatere public. Această suplimentare înseamnă încă 5.500 de garanţii noi în programul Prima Casă. Băncile însă nu au primit cu același viu interes această propunere. Multe dosare sunt încă în perioada de preaprobare pe rolul instituțiilor de credit. Pentru aceste ultime dosare se vor găsi bani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri