Milioane de euro din banii publici, irosite pe chirii de sedii  

Data actualizării: Data publicării:
sediu minister

Pentru chiria sediului actual în clădirea din Piaţa Victoriei, Ministerul Fondurilor Europene a cheltuit în ultimii 2 ani şi jumătate peste 6,5 milioane de euro.

Deşi ar fi putut să deconteze până la 75% din această sumă din bani europeni, ministerul recunoaşte, într-un răspuns pentru Digi24, că toți banii au fost plătiţi din bugetul de stat şi că niciun euro nu s-a întors încă din fonduri europene.

„Vorbim de aceeași proastă organizare care ne-a dus să nu avem pornite proiectele pe noul cadru financiar, să avem dezastru pe cadrul financiar precedent 2007-2013 și vorbim de o posibilă pierdere a încrederii în capacitatea acestei instituții de a-și face treaba”, spune Elena Calistru preşedinte Funky Citizens.

Pentru a nu mai plăti sume astronomice pe chirie, Guvernul i-a alocat ministerului, în ianuarie, un corp de 9 etaje şi 13.500 de metri pătraţi în Palatul Parlamentului. 4 luni mai târziu, tot Guvernul spune că spaţiul nu este potrivit pentru minister, deşi până de curând acolo şi-au desfăşurat activitatea mai mulţi ani angajaţi ai ICCJ şi SPP.

„Nu este un sediu care să satisfacă toate cerinţele pentru buna funcţionare a ministerului acolo.

Nu era cel mai bun sediu şi nici complet funcţional pentru o mutare rapidă”, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului .

Multe spaţii necesitau reamenajare şi reparaţii, dar era un lucru cunoscut încă de la început.

„Vorbim de lucrări ale anvelopei exterioare a clădirii şi vorbim de instalaţiile din clădire de ventilare, încălzire, instalaţiile sanitare”, afirmă Cătălin Lungu, fost consilier al ministrului Fondurilor Europene.

În aceste luni, lucrările nici măcar n-au început, iar la sfârşitul lui iunie expiră actualul contract de închiriere al sediului din Piaţa Victoriei.

Ministerul va trebui să se mute din spațiul de 7.300 de metri pătraţi cu toţi cei 600 de angajați. Dar pentru că nu are unde, a cerut oferte, pentru a sta tot cu chirie. Ministerul e dispus să plătească aproape 200 de mii de euro lunar, timp de cel puţin 2 ani de zile. Adică alte aproape 4,5 milioane de euro.

„Ar trebui gândită macroeconomic, astfel încât toate instituţiile de stat să folosească clădiri ale statului care stau degeaba, clădiri care au fost confiscate - de ce nu? - din diverse infracţiuni, clădiri pentru care există lege de posibilitate de folosire a acestuia, fără să plăteşti chirii care ajung în alte interese decât cele publice”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Din 2013, Ministerul Fondurilor Europene funcţionează în clădirea Tower Center, aflată aproape de sediul Guvernului. Imobilul este deţinut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri