Ministerul Finanţelor verifică un credit imens acordat de CEC

Data actualizării: Data publicării:
sediul cec bank

Inspectorii Ministerului Finanţelor sunt în control la CEC, singura bancă comercială aflată în proprietatea statului. Este verificat un credit de 3,2 milioane de euro acordat unei firme.

Firma Bella Consulting Construction din Satu Mare, deţinută de Dumitru Pop, a obţinut în anul 2008 un credit de la CEC Bank în valoare de 3,2 milioane de euro. Banii au fost acordaţi pentru cumpărarea unui hotel de 4 stele în Viena. Ulterior, hotelul a fost vândut fără înștiințarea și fără acordul CEC Bank, potrivit profit.ro. Suma obţinută de firma Bella Consulting Construction nu a fost folosită pentru plata restanţelor la creditul luat de la CEC. În 2011, compania a intrat în insolvenţă.

Ministerul Finanţelor a cerut sprijinul mai multor instituții, inclusiv al Băncii Naționale a României, pentru a clarifica aspectele legate de respectarea de către CEC Bank a reglementărilor bancare”, se spune într un comunicat trimis Digi24.

CEC Bank anunţă: „Informaţiile şi documentele referitoare la activitatea desfăşurată de bancă precum şi informaţiile şi documentele referitoare la clienţii băncii sunt protejate de secretul profesional.”

Aceaşi explicaţie este folosită de reprezentanţii Băncii Naţionale a României.

Roxana Vântu, reporter Digi24: „La Ministerul Finanţelor, firma are adresa înregistrată în acest bloc. La sfârşitul anului trecut, firma avea 6 angajaţi, datorii de 10,8 milioane de lei şi pierderi de 650 de mii de lei.”

La avizierul din scara blocului sunt trecute 6 persoane în dreptul apartamentului indicat în adresa Ministerului de Finanţe. Iar în apartament, de această dată, este o firmă. Nu Bella Consulting.

Compania a avut mai multe contracte cu statul. Spre exemplu, a încasat 4,8 milioane de lei pentru construcţia unui bazin de înot, conform Ziarului Financiar.

Nu este pentru prima dată când numele CEC Bank apare într-un scandal legat de un credit acordat. În 2013, Ioana Băsescu a luat un împrumut de un milion de euro.

În urma publicării acestui articol, firma S.C. Bella Consulting Construction S.R.L. a solicitat lămurirea unor inadvertenţe.

Într-un comunicat trimis Digi24.ro se precizează: „Trebuie precizat din start că firma Bella Consulting Construction a depus garanţii imobiliare cu o valoare mult mai mare decât cea a creditului contractat. (...) Mai mult decât atât valoarea imobilului cu care s-a garantat creditule era în acel moment dublu faţă de creditul acordat. Astfel, firma nu avea motiv pentru a notifica CEC Banc despre această tranzacţie." 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri