Mircea Ursache la DNA: Deciziile ASF au adus în faliment două societăți de asigurări

Data actualizării: Data publicării:
astra asigurari-1

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache a precizat luni că a fost întrebat de procurorii DNA cu privire la două societăți care au intrat în faliment ca urmare a deciziilor ASF.

astra asigurari

Vicepreședintele ASF s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat într-un dosar de corupție, potrivit Agerpres.

"Le-am răspuns procurorilor cu privire la una din cele două societăți care au intrat în faliment ca urmare a deciziilor ASF", a spus Ursache la ieșire. Referirile sunt făcute la Astra Asigurări și Carpatica Asig, ambele importante companii românești de profil.

El a adăugat că a fost chestionat în legătură cu "toate faptele care au condus ca piața asigurărilor de astăzi să fie într-o implozie".

Tot luni, a venit la DNA și Cristian Roșu, director general al Fondului de Garantare a Asiguraților.

Potrivit unor surse judiciare, atât Ursache, cât și Roșu sunt audiați ca martori.

Declarațiile sunt făcute la puțin timp după ce tot Ursache a acuzat conducerea ASF că ar fi vinovată de criza asigurărilor RCA. În urmă cu zece zile Ursache, vicepreședinte al ASF responsabil cu partea de instrumente financiare, a cerut conducerii ASF să își asume răspunderea.

Vinovații pentru situația din piața asigurărilor RCA sunt în conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar aceștia trebuie să își asume răspunderea personală pentru maniera în care s-a gestionat sectorul asigurărilor, susținea acum zece zile el.

"E normal ca aceia care răspund direct de sectorul de asigurări să își asume răspunderea. Rezolvarea problemei RCA, fie de către Parlament fie de către Guvern nu reprezintă decât o soluție de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovați pentru situația în care s-a ajuns, iar aceștia sunt în ASF. Tratamentul colectiv, sancțiunea colectivă nu sunt acceptate nicăieri. Sunt răspunderi personale pentru maniera în care s-a gestionat un sector de activitate în piața financiară nebancară. Nu știu niciun stat în UE care să aibă o astfel de evoluție a tarifelor la RCA", a declarat joi Ursache în cadrul unei conferințe pe teme legate de piața de capital.

Potrivit acestuia, problemele din piața RCA au fost generate de o serie de erori manageriale, atât la nivelul conducerii ASF, cât și al sectorului de asigurări, iar intervenția autorităților în această situație este explicabilă.

"Ce s-ar fi întâmplat dacă în România prețul pâinii, sau al rechizitelor școlare sau al medicamentelor ar fi crescut cu 300%? Credeți că instituțiile statului ar fi stat pasive, ar fi lăsat să evolueze în așa hal un cost cu efecte sociale uriașe? Cred că nu. Este clar că ne aflăm în fața unor erori manageriale la nivelul conducerii ASF și al sectorului de asigurări", mai spunea atunci Ursache.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri