O eroare de proiect face inutilă o investiţie de 5 milioane de euro

Data publicării:
bursa peste

Este anchetă la Ministerul Agriculturii în urma unei erori dintr-un proiect pe fonduri europene. Este vorba despre Bursa de Peşte din Tulcea, care a fost recepţionată în primăvară, fără să fie prevăzute şi utilităţi. De vină pentru această omisiune este proiectantul, susţine ministrul de resort, Achim Irimescu. 5 milioane de euro au fost investiţi în clădirea nefuncţională.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: „Cine a făcut eroarea va trebui să şi răspundă. Se ia în calcul la nivelul Ministerului o anchetă acolo? Este în desfăşurare o astfel de analiză”.

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, beneficiariul Bursei de Peşte de la Tulcea, spune că proiectantul nu a luat în calcul toate detaliile pentru ca bursa să poată funcţiona.

Nicolae Dimulescu, preşedinte ANPA: „Din păcate a fost o eroare de proiect, în sensul ca în proiectul iniţial nu s-au introdus utilităţile."

Constantin Chiriazic, director ANPA Tulcea: „Este vorba despre instalaţia de apă ş de energie, gazele sunt trase. După experienţa pe care o am, ca orizont de timp, probele la rece cred că la 1 noiembrie, urmând ca pe 15 noiembrie să intrăm în flux”.

Din aprilie, Agenţia Naţională pentru Pescuit a făcut, cu banii proprii, demersuri pentru obţinerea avizelor necesare racordării la uiliăţi. Preşedintele instituţiei spune că într-o luna vor putea începe lucrările. Abia când acestea vor fi gata, inspectorii sanitar-veterinari îşi vor putea da acordul pentru funcţionarea bursei.

Mitica Tuchila, director DSVSA Tulcea: „Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va acţiona în consecinţă, în sensul că va da avizul şi autorizaţia pentru funcţionarea acestui obiectiv”.

Lucrările pentru construirea Bursei de Peşte au început acum trei ani. Clădirea, care urma să fie punctul zero al trazacţiilor cu peşte din Delta Dunării, este însă închisă din primăvara, imediat după ce a fost recepţionată fără utiliăţi. Aici, pescarii urmau să-şi aducă marfa, iar comercianţii să se aşeze la licitaţii electronice.

Pescarilor nu le surâde ideea de a duce peştele la Tulcea.

Mircea Pascale, preşedintele Asociaţiei de Pescari Sarichioi: „Nu aderă nimeni la aşa ceva, păi cui îi convine să mai întreţină un act comercial care trebuie să se facă peste capul lor. Iar în UE majoritate burselor sunt falimentare”.

Principalul obiectiv al acestei investiţii este fiscalizarea, cu alte cuvinte eliminarea unei pieţe negre a peştelui.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri